Kolumne

Davor Kalajžić

11. 06. 2021. 11:06 14

Đavo dolazi po svoje

Bajdenovo “Izvršno naređenje” br. 14033. od 6. juna ove godine i potonja Blinkenova konferencija za štampu dva dana kasnije, jasno opredeljuju na koga će se i kako odnositi novi-stari kurs kojim će se SAD kretati po „Zapadnom“ Balkanu.

Prvo, da raščistimo termin „Zapadni“ Balkan. SAD izričito navodi da se termin po njima odnosi na sve zemlje bivše SFRJ, plus Albanija. Dakle i Slovenija i Hrvatska spadaju u „Zapadni“ Balkan.

Drugo, SAD tvrde da u poslednje dve decenije postoji „miniranje posleratnih sporazuma i proizašlih institucija“, čemu je kriva „široko rasprostranjena korupcija u različitim vladama“, što ograničava „punu integraciju u transatlantske institucije“ i predstavlja „vanrednu pretnju po nacionalnu bezbednost SAD“. Obzirom da jedino Srbija i BiH nisu integrisane u transatlantske institucije, čitaj NATO, poruke su jasne - znamo da imate široko rasprostranjenu korupciju i morate se učlaniti u NATO. Do sada, jedina prepreka tom „moranju“ bili su Dodik i Vučić, pa shvatamo da je zapravo cilj Izvršnog naređenja uterivanje Dodika i Vučića u NATO tor, uz poruku - znamo da mnogo kradete.

Ima i dodatno - blokiraćemo vam svu imovinu i staviti vas na crnu listu ako ne budete kooperativni. To za Dodika i nije neka sekiracija, jer već se nalazi na listi, a imovina mu je na Dedinju, ali jeste crvena lampica Vučiću, kome se budući život, po SAD, svodi na dve opcije - izvršavaj, ili ti sledi što domaći zatvor - što američka crna lista, a to je na korak do američkog zatvora.

Izgleda da afera „Stefanović“ nosi dugotrajnu opasnu štetu po Vučića i da ni izbliza nije okončana što se SAD tiče, a sva je prilika da će se direktno preliti na rešavanje kosovskog pitanja i članstva Srbije u NATO, odnosno relacijama na liniji Beograd - Moskva - Peking, čime SAD sada ucenjuju Vučića.

Tako je Vučić od faktora mira i regionalne stabilnosti postao vanredna pretnja po nacionalnu bezbednost SAD! I Milošević je prešao isti put...

Treće, u prethodnici navedenih događaja, glasnogovornik SAD, Ned Prajs, izjavio je da se „Zapadni Balkan mora suprotstaviti ruskoj energetskoj prinudi kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije... istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od zloćudnih kineskih praksi“. Obzirom da Kineza i Rusa na Zapadnom Balkanu nema nigde osim u Srbiji, poruka ne može biti jasnija - Vučiću, dosta smo te čekali, „Vašingtonski“ pakt dolazi na naplatu, napolje sa Rusima i Kinezima iz Srbije.

Četvrto, Bajden u tačci (iii) američkog Izvršnog naređenja 14033, izričito kaže da će se kaznene mere primenjivati prema onome ko bude odgovoran za direktan i indirektan angažman usmeren na kršenju, opstrukciji, ili ugrožavanju implementacije bilo kog regionalnog sigurnosnog, mirovnog i sporazuma o saradnji, kao i sporazuma o „zajedničkom međusobnom priznanju“, što je nedvosmisleni podsetnik Vučiću o tome šta je obavezan da uradi sa AP KiM. Takođe se navodi da će biti odgovoran i onaj koji ne sarađuje sa Međunarodnim tribunalom za bivšu SFRJ - jasno i glasno Vučiću i njegovim neisporučenim radikalima.

Interesantno je i treba istaći da gore navedena tačka (iii) Izvršnog naređenja sadrži i neke odrednice koje nam se mogu učiniti neverovatne, bar kad je ponašanje SAD u pitanju, a to je da se insistira i na poštovanju Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma. Oba dokumenta idu u prilog srpskim interesima, tako da bi se i to moglo uzeti kao argument da je zapravo sva američka pažnja usmerena na deljenje packi baš Vučiću lično.

Režimska sredstva informisanja nisu prenela ništa od gore nabrojanih sadržaja. Nije se potresao ni ambasador Srbije u SAD, a ni naš ino ministar. Sva je prilika da nisu ni pročitali odgovarajuća dokumenta, a i da jesu, šta bi razumeli?
Važno je da su preneli neku budalaštinu tipa – EU se neće pridruživati američkim sankcijama.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati