Kolumne

[ Izvor: Pavle Grbović ]

11. 06. 2021. 06:00 3

Pavle Grbović petkom: Sumnjivi investitori i šibicarska vlast

Poslednjih nedelja javnost u Srbiji je bombardovana najavama referenduma. O Kosovu, o ustavnim promenama, pa sve do pitanja projekta Rio Tinto. Država koja nema parlament, u kojoj Vlada predstavlja izvršni odbor jedne stranke, odjednom u pogledu svih važnih pitanja pokušava da odgovornost svali na građane. Samo odgovornost, ali ne i informacije na osnovu kojih bi ti isti građani mogli da donose odluke. Naravno, sve te najave su čista šarena laža. Jedini suštinski referendum sa kojim ćemo se suočiti biće izbor da li želimo da Srbija konačno postane država, a ne međunarodna slobodna zona za visoku korupciju, neometani kriminal i elitnu prostituciju.

Država, ali u pravom smislu te reči, sa svim atributima i svojstvima koje jedna normalna, prosečna evropska država ima, nikada svoje građane ne bi dovela u situaciju da neobavešteni biraju da li će se na njihovom području sprovoditi tako sumnjivi projekti poput onog iza kog stoji multinacionalna kompanije ne baš sjajne prošlosti pod nazivom Rio Tinto. Nijedna država ne bi dopustila da građani ostanu zaglavljeni između bajki o ekonomskom procvatu koji će taj projekat proizvesti i priče o potencijalnoj kataklizmi posle koje nema nazad.

Prava država, za koju možemo da se izborimo na prvim sledećim izborima, bi radila na sledeći način:

Razumela bi da će zbog činjenice da se na njenoj teritoriji nalazi značajno nalazište jadarite, rude iz koje se dobija litijum, u narednim godinama, pa i decenijama, sigurno biti na meti i istoka i zapada. Globalna bitka za resurse se neće okončati sve i da Rio Tinto ode iz Srbije jer će svoju šansu namirisati neko drugi. Tim pre bi ozbiljna shvatila neophodnost ozbiljne pripreme za nadolazeće vreme.

Ozbiljna država bi sama angažovala najbolje moguće stručnjake, domaće fakultete i naučne institute i ustanove da za potrebe države izrade studiju o uticaju na životnu sredinu jednog projekta poput eksploatacije ruda jadarita i procesa dobijanja litijuma. Ozbiljna država ne bi dopustila da te studije, obavijene velom tajnosti, naručuje investitor, jer se ne radi o investitorovoj , već o našoj zemlji i budućnosti.

Nakon toga, ozbiljna država bi došla do sledećeg odgovora: Da li bi takav projekat nužno proizveo katastrofalne i nepopravljive posledice ili postoji tehnologija čija bi primena, uz dosledno poštovanje najviših ekoloških standarda i dosledno praćenje njihovog poštovanja mogla te posledice da neutrališe i da u značajnoj meri smanji rizik. Ukoliko bi rezultat te analize bila ova prva opcija, onda sve ostalo postaje nevažno. Projekat se ne sprovodi, o njemu se ne pregovara i nije važno ko je sa druge strane.

Međutim, ako se pokaže da uz određene uslove to može biti koristan projekat za Srbiju, onda se striktno definišu uslovi koji moraju jednako da važe za sve i u svakom trenutku. Onda nije važno da li je sa druge strane američka, kineska ili egipatska kompanija ili sveti Petar lično, ukoliko nisu spremni na poštovanje striktno definisanih uslova, onda je odgovor NE. Sa druge strane, ukoliko bi postojala mogućnost bezbednog sprovođenja tog projekta, kao i ukoliko bi se u ulozi investitora pojavila ozbiljna kompanija, onda bi država takvu ponudu mogla ozbiljno da razmotri, ali ni u tom slučaju ozbiljna država ne bi dozvolila da rudna renta iznosi 3%, niti bi dozvolila da neko u Srbiji izvlači litijum, da bi fabriku baterija pravio na drugom mestu.

Sve to bi moglo da se sprovede u jednoj ozbiljnoj državi, što Srbija danas, nažalost, nije. Zbog toga u potpunosti razumem građane koji ne veruju u namere sumnjivog investitora koji je spreman da nemilosrdno koristi sve slabosti države, ali još manje veruju državnom vrhu koji već deceniju dokazuje da je sklon i da korumpira, ali i da bude korumpiran. Naravno da razumem sve građane koji strahuju da bi zbog 1, 2 ili 5 miliona evra neko mogao da nepovratno proda budućnost.

Da bismo to sprečili, neće biti dovoljno da investitora teramo sa reke, već je potrebno da šibicare skinemo sa vlasti. Jer naša budućnost neće zavisiti od milosti investitora, već od stabilnosti i odlučnosti države.
Zato je naša dužnost da svaki promil svoje energije uložimo u smenu ovog štetnog režima i ponovno uspostavljanje prave i dostojanstvene Republike Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati