Kolumne

Dejan Petrović

25. 04. 2021. 08:12 3

Druga Cerska bitka

Pre 107 godina Srbija se u istoriju Velikog rata upisala bitkom koja se završila pobedom nad nadmoćnom Austrougarskom vojskom. Ostalo je upisano i mesto na kom je izvojevana prva vojna pobeda u Cerskoj bitci, vrh Trojan na planini Cer. Tog Avgusta 1914. godine, siromašna seljačka vojska malog Balkanskog naroda odnela je veliku, gotovo nemoguću pobedu nad carskom armijom.

Prozrevši namere neprijatelja da krene dolinom Jadra, general Stepa Stepanović krši lanac komandovanja i na svoju ruku donosi odluku o formiranju Cerske udarne grupe sa zadatkom da neprijatelja udari sa boka.

Deo grupe, Kombinovana divizija, olujne noći 15. Avgusta kreće da zaposedne Kosanin grad kao važnu stratešku tačku na Ceru. U noći bez meseca stupaju u borbe sa delovima austrougarske vojske koju do jutra 16. Avgusta razbijaju i potiskuju prema Kosaninom gradu. Borba kojom je počela Cerska bitka završila se prvom pobedom saveznika u Velikom ratu, na vrhu Trojan, mestu gde se nalaze ostatci Trojanovog grada, Rimske naseobine iz 3. veka nove ere.

Danas, 107 godina kasnije, Trojan postaje mesto na kojem će se ponovo voditi odsudna bitka, ovaj put za opstanak planine Cer i svega onoga što Cer predstavlja za turizam, prirodu ali i za istoriju Srbije, Evrope i sveta.

Cer je simbol otpora mnogostruko jačem neprijatelju, simbol otpora sili koja ne preza za posegne i otme sve što joj za oko zapadne. Ovaj put, na žalost, ta sila nije strana, ta sila je domaća. Prvi put u svojoj istoriji, od antičkog Rima na ovamo, Cer će se braniti od svojih. Braniće se od naprednjačkih, novca neprestano gladnih, izroda koji su namerili da Cer razvale i na njegovim padinama, počev od vrha Trojan pa u dužini od jednog kilometra i površini oko 30 hektara otvore kamenolom. Braniće se od jednog naprednog ministra, tobože nacionaliste, koji se do skora sa kokardom na čelu slikao. Sakrio se ministar iza neke anonimne Rade, novopečene rudarke, vlasnice firme „Rudar RNM“, nepoznate u svetu rudarstva i ekspolatacije rudnog bogatstva.

Oktobra 2020-te Ministarstvo rudarstva izdalo je potpuno nepoznatoj, tek registrovanoj kompaniji „Rudar RNM“ iz Beograda, na njihov zahtev, dozvolu za otpočinjanje istražnih radova na potezu Vodice – Trojan – Konjuša radi ekspolatacije granita. Istraživanja se sastoje u iskopavanju više rupa dubine 35 - 45m, a ekspolatacija bi se obavljala na površini velikoj blizu 30 hektara. Vreme potrebno od početka istražnih aktivnosti do otvaranja kamenoloma procenjeno je na 4 – 6 meseci. Ipak, znajući gde živimo, očekujem da to vreme bude i kraće.

Kakve su posledice otvaranja kamenoloma na Ceru?

Mogu slobodno reći da su teško sagledive i nazvati ih ekocidom. Počev od uništavanja 30 hektara šume i time i staništa mnogih životinjskih vrsta od kojih su neke specifične za Cer pa do uništavanja arheološkog lokaliteta i turističke atrakcije rimskog Trojanovog grada koji se nalaze na prostoru zone kamenoloma posledice su razarajuće po Cer. I tu na žalost nije kraj.

U razgovoru sa stručnjacima iz oblasti geologije i rudarstva došao sam do podatka da se granit sa tog područja može koristiti samo u svrhe nasipanja putne infrastrukture. Na pamet mi pada auto put koji se gradi od Beograda ka Sarajevu, baš u blizini Cera. U tu svrhu ekspolatacija izgleda zaista zastrašujuće.

Mesečno će se dešavati 3-4 miniranja sa ukupno 7-10 tona! ekspoloziva. Prema zahvatu kamenoloma prosek ekspolatacije bio bi 700.000 – 1.000.000 tona! granita godišnje. Gledano na dnevnom nivou radi se o broju od najmanje 60 do 80 šlepera kamena dnevno! Sa takvim obimom miniranja direktno će biti ugrožen sav živi svet na Ceru. Potpuno će nestati svaka mogućnost za razvoj turizma i danas itekako atraktivnog i na Ceru već aktuelnog eko-turizma, a time i šansa za oživljavanje i podmlađivanje sela u Pocerini. Uticaj detonacija na vikend naselje Vodice, manastire Petkovica, Čokešina kao i arheološke lokalitete nemoguće je predvideti.

Da se radi o projektu pod okriljem aktuelne naprednjačke vlasti govori činjenica da se ovaj zločinački poduhvat odvija uprkos činjenici da je pri kraju postupak za zaštitu Cera kao prirodnog područja prve kategoriji o čemu je još 2019. Zavod za zaštitu prirode izradio studiju.

Ne obazirući se na posledice po životno okruženje naprednjaci i njihovi poslovni partneri buše Zapadnu Srbiju tražeći litijum i zaradu od njega. Sada su rešili da se radi zarade ne obaziru ni na istoriju sopstvenog naroda. Ništa im sveto nije pa ni koreni planine Cer u koje su utisnute krvi i kosti hiljada Srpskih vojnika, seljaka, ali i naših neprijatelja koje su ostavili u pokušaju da nam otmu Cer i Srbiju.
Cer se već jednom branio i odbranio. Došlo je vreme da ga branimo ponovo, ovaj put od nezajažljivih funkcionera SNS-a, sakrivenih iza neke anonimne Rade i beznačajnog preduzeća.

Trenutak je došao da pozovemo sve prijatelje Cera, da formiramo novu Cersku udarnu grupu odlučnu u nameri da silom zakona, poštovanja naših slavnih predaka i ljubavi prema Ceru i otadžbini odbranimo ponos Srbije – naš Cer!

Vreme je za Drugu Cersku bitku.

Dejan Petrović, član gradskog odbora Demokratske stranke u Šapcu

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati