Kolumne

Milan Vujić [ Izvor: Danas ]

09. 04. 2021. 06:35 12

Oprostite nam našu ružnu prošlost

Žarko Marinović, student, budući pravnik, revolucionar i antifašista, ubijen je 04. aprila 1936. godine kada je sa svojim kolegama stao u odbranu slobode od fašizma i represije tadašnje vlasti.

Danas njegovu smrt, simbol studentske borbe i solidarnosti, umesto bunta, obeležava samo deo studenata i svodi se na “Za**** mere i lekare, hajde da se ponapijamo.“

Predugo slušamo o tome kako su mladi velikim delom uzrok problema sa kojima se danas suočava društvo Srbiji, naročito prethodnih dana. Javnost, a posebno dežurni dušebrižnici, nisu ostali nemi na ponašanje dela omladine koji su na neodgovoran i neprikladan način obeležili Dan studenata, te se već danima razočarano kmeze što na takvoj omladini “svet ostaje“.

Nije Dom kulture zatrpan smećem slika mladih, ali i ne sporim da su mladi u najvećem broju nezainteresovani i pasivni.

Ipak, nisu mladi uzrok, već posledica, pre svega odsustva želje političkih partija tokom prethodnih decenija da krče put i da vode odgovornu i konkretnu politiku.

Danas Srbija prolazi kroz agoniju beskrupulozne politike živog blata koje guta njenu decu, te im ne ostavlja izbor osim da pokupe diplomu i pasoš ili da se batrgaju da ih blato ne proguta.

Osim toga, tih prolećnih dana 1936. godine za odbranu dostojanstva i slobode nisu se borili samo studenti, već su sa njima rame iz rame stajali i njihovi profesori.

Gde je ta akademska elita danas?

Gde je kulturna elita, medijska elita i ta takozvana i samozvana politička elita? Upravo su oni odgovorni što je utihnula energija bunta i promena.

Dakle, pre svih, profesori što su u ogromnoj većini postali konformisti, pa se žale se na situaciju u Srbiji u četiri zida, umesto da na ličnom primeru ukažu svojim studentima da se za slobodu vredi boriti.

Zatim i oni umetnici što su svesni da nam je kultura dotakla dno, ali ipak neće nikome da se zameraju jer je otrov prodreo u sve pore društva i institucija pa se plaše da i njih ne zakači.

Sa druge strane, novinari što se trude da objektivno uređuju medije, a znaju kroz kakvu krizu prolazi društvo, pa ipak još uvek pružaju prostor onima čija je neodgovorna politika i javašluk reanimirala radikalski trulež.

Politika nam je postala “buvlja pijaca“ večitih “lidera“ koji se još uvek redovno pojavljuju na televiziji da mlate praznu slamu, a od mladih uglavnom pozovu tek po nekog parazita u nastajanju.

Nisu mladi uspostavili takav vrednosni sistem i sistem uopšte, već su ga zatekli.

Ništa osim ruševina jednog društva i države nisu videli, a od njih se očekuje da grade.

Umesto kuđenja moje generacije, krajnje je vreme da teret i odgovornost prihvate oni koji su dozvolili da moralna sirotinja vedri i oblači.

Pošto se to neće desiti, makar neka nam oproste što smo prohodali u trnju i korovu, pa odrastali u ranama i što cenu njihove neodgovornosti plaćamo i danas.

Autor je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati