Kolumne

Boško Obradović

28. 03. 2021. 07:00 1

Boško Obradović nedeljom: Šta krije Cvijanova misteriozna smrt?

Vladimir Cvijan je bio visokopozicionirani funkcioner i bivšeg i sadašnjeg režima. Kao nekadašnji generalni sekretar i šef pravnog tima predsednika Srbije Borisa Tadića bio je prvi preletač iz DS u redove tada tek formirane i opozicione Srpske napredne stranke. To se, međutim, ne može računati u klasično političko preletaštvo koje obično podrazumeva prelazak u neku stranku vlasti, jer je Cvijan iz vrha vlasti prešao u opoziciju. To je tada gromoglasno najavljeno iz redova SNS i to od Aleksandra Vučića lično, kao dokaz da važni ljudi napuštaju vladajući režim Borisa Tadića.


Nakon toga Cvijan postaje član Predsedništva SNS, a nakon smene vlasti i narodni poslanik i šef skupštinskog Odbora za pravosuđe. Međutim, ubrzo po dolasku SNS na vlast Cvijan diže glas protiv brojnih anomalija u novoj vlasti: neispunjavanje predizbornih obećanja, kriminal i korupcija, diktatorska priroda novog predsednika SNS, i postaje neka vrsta disidenta koji planira da se suprotstavi vrhu svoje stranke na čelu sa Vučićem i da ponudi alternativu... Od tada počinju njegove muke koje nekoliko godina kasnije završavaju misterioznom smrću koja ostaje potpuno nepoznata javnosti tri godine nakon što je njegovo beživotno telo pronađeno na obali Dunava u Beogradu. Kako je zapravo umro Vladimir Cvijan i šta se krije iza njegove misteriozne smrti?

Vladimir Cvijan je bio mnogo više nego što to govori njegova zvanična biografija. Nema sumnje da je bio upućen u neke od najvažnijih tajni iz vremena stvaranja Srpske napredne stranke i njenog dolaska na vlast. To znači je da je bio odlično upućen u odnose tadašnjeg vrha stranke sa stranim obaveštajnim krugovima, kontroverznim biznismenima, kriminalnim podzemljem i drugim političkim organizacijama, posebno tadašnjom vlašću oličenom u Borisu Tadiću sa kojim je Aleksandar Vučić održava redovni kontakt preko Tadićevog šefa kabineta Mikija Rakića, koga je nazivao ličnim prijateljem. Mrtva usta ne govore, ali da je Cvijan živ mogao bi da ispriča mnogo zanimljivosti iz ranih radova sada svemoćne političke stranke na vlasti i njenog autokratskog šefa.

Još 2013. godine, dok su neoliberalne elite i beogradski krug dvojke javno slavili Aleksandra Vučića kao novog De Gola zbog potpisivanja antiustavnog Briselskog sporazuma i priznanja lažne države Kosovo, Cvijan je ukazivao na njegovo diktatorsko ponašanje u Predsedništvu SNS, direktno uplitanje u pravosuđe, zaštitu kriminala i korupcije, obračun sa nepodobnima... Sve ono kako danas izgleda nedemokratska i kriminalna
vlast Aleksandra Vučića bilo je još tada nacrtano u tadašnjim medijskim nastupima Vladimira Cvijana kao njegovo javno upozorenje.

Zbog toga što je prvi i gotovo jedini do sada digao buntovnički glas iznutra, iz sistema nove vlasti, Cvijan je morao najpre u unutrašnju a potom i u spoljnu emigraciju, da bi mu se izgubio svaki trag do pre nekoliko dana
kada je otkriveno da je umro još pre tri godine. Još uvek nadležni državni organi nisu odgovorili na pitanja kako je umro, da li su na njegovom telu nađeni tragovi udaraca, ko je doneo odluku o kremiranju, zašto je sahranjen na nepoznatoj lokaciji bez prezimena, zašto njegova porodica nije obaveštena o njegovoj smrti i zašto javnost nije upoznata sa smrću ovako visoko pozicioniranog funkcionera i bivše i sadašnje vlasti? To ne može biti slučajno niti bilo čiji propust već je više nego jasno da je to učinjeno sa namerom da se ceo slučaj zataška i sakrije od očiju javnosti.

Vladimir Cvijan je bio veoma neugodan svedok. On je znao mnogo o tajnim dogovorima Aleksandra Vučića sa Stankom Subotićem Canetom i Bogoljubom Karićem da po dolasku SNS na vlast budu ukinute optužnice
koje su važile protiv ove dvojice kontroverznih biznismena i da oni budu oslobođeni svih optužbi, što nije moglo da bude dogovoreno bez obilate finansijske podrške SNS sa njihove strane. Šta je Cvijan znao o dogovoru u vezi sa predajom Darka Šarića? Da li je znao gde su završile kiparske pare koje su u Miloševićevo vreme iznete iz Srbije? Da li je Vučićeva borba protiv kriminala i korupcije bila samo maska za reketiranje kriminalaca i biznismena? Da li je Cvijan mnogo toga znao o tim dogovorima, u nekima i sam učestvovao ili imao dokaze u vidu raznih dokumenata? I da li je njegova smrt samoubistvo ili uklanjanje neugodnog svedoka koliko je sadašnja vlast duboko ogrezla u kriminal i korupciju?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati