Kolumne

Marija Starčević

03. 03. 2021. 10:43 1

Profesorka srpskog: Shitshow

Proteklih dana naše skučeno medijsko nebo iznova je ustalasano vestima koje, ma koliko različite bile, imaju zajednički imenitelj.

"Dara iz Jasenovca", udžbenici stranih izdavačkih kuća, a od nacionalnog značaja, poligrafi na koje se ne pristaje, korona koja se opire napretku, vakcinaciji, naporima Vlade i Kriznog štaba, te potpuno samovoljno i nesmetano buja, Bakareci sa govornica i predsednička dobacivanja iz Sarajeva, jednoglasno poručuju da je došlo vreme obračuna.

Možemo reći da svedočimo momentu obračuna sa istorijskim neprijateljima, ustašama, potom sa strancima koji bi da prekrajaju našu istoriju, pa kriminalcima koji su, začudo, nabujali ispod šinjela vlasti, zatim sa stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima koji su ukrali izvestan broj miliona, onda sa počivšim Balaševićem, i, na posletku, s koronom. 

"Dara iz Jasenovca" je film koji je uzburkao strasti,  probudio nacionalno i svako drugo osećanje, razgnevio masu, podgrejao emocije onih koji su potpuno bezbrižno tavorili u svojim nebitnim životima, oživeo prošlost do te mere da je sadašnjost potisnuta u drugi plan. Kritika umetničkih aspekata ovog fimskog ostvarenja i njegovog kapaciteta da posluži kao nastavno sredstvo, tumače se kao napad na srpstvo, kao drugosrbijanstvo  i autošovinizam.

Država se velikodušno nudi da sama piše udžbenike, zanemarujući jednu prostu činjenicu, da je to i dosad radila. Udžbenike ne pišu ni Hrvati ni Nemci, već autori iz Srbije i svaki udžbenik prolazi kroz postupak akreditacije, koji ne vrše ni Nemci ni Hrvati i njihove izdavačke kuće, već država Srbija i tela koju je ona ovlastila da to čine.

Krizni štab u čije odluke niko ne veruje dirigovano poručuje da treba uvesti policijski čas, da se narodu opipa puls, dok predsednik umesto toga predlaže izgradnju nove bolnice u okolini Novog Sada; zašto sprečiti, kad možemo lečiti. Umesto mera za suzbijanje epidemije, organizuje se probni završni ispit za osmake i takmičenja iz pojedinih predmeta, u inat nenaprednoj koroni.

Đilas je više u Skupštini i programima režimskih medija sada, nego kad je bio gradonačelnik, interesantan fenomen. Stiče se utisak da je neophodan, na ovaj ili onaj način, kao džak koji će režim da šutne u nedostatku izgovora za sopstvenu nedovoljnost.

Balašević je neprijatelj Srba jer je na snimku izvađenom iz konteksta rekao da govori na iskvarenom hrvatskom jeziku. Oni koji ga mrtvog napadaju, barataju srpskim, ali nevešto, mahom uz mnoštvo pravopisnih grešaka.

Ipsos sprovodi anketu sa tri pitanja:

  1. Da li Srbija ide napred ili nazad?
  2. Da li ste za ulazak u EU?
  3. Da li ste za ulazak u NATO?

Predsednik se sa svim ovim zalima obračunava šatro usput, u pauzi između ispita, međutim, primetno je da se rasipa na dirigovanje, kanda je zato popustio u školi, pod stare dane.

Obračun sa neprijateljima neminovno poteže pitanje patriotizma. Pobornici ćirilice kao odbrane srpstva uglavnom je brane tako što su nepismeni isključivo na ćirilici. Ukazivanje na umetničke nedostatke filma, koji je kao državni projekat i svedočansvo o zločinima morao da izbegne zamke u koje je upao, proglašava se za antisrpsku propagandu.

Sudeći po društvenim mrežama, ispada da su najveće patriote ljubitelji toplih sendviča, organizovanih masovnih druženja uz autobuski prevoz sa iskusnim vodičima, kao i oni koji su iz napredne Srbije pobegli glavom bez obzira, pa se patriotizmom frljaju po Nemačkama, Amerikama, Australijama i ostalim Kanadama. Državni neprijatelji su dojučerašnji prijatelji koji odbiju poligraf.

Shitshow.

Marija Starčević, profesor srpskog jezika 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati