Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

20. 05. 2024. 21:37 9

Nacionalna čitanka - Vučevićev plan za identitet srpskog naroda

Predstavljajući u ekspozeu plan obrazovanja koje će sprovoditi njegov kabinet, premijer Miloš Vučević je govorio o sadržaju budućih udžbenika srpskog jezika, istorije i geografije od prvog osnovne do četvrtog srednje. Rekao je da "u cilju očuvanja identitetske socijalizacije“ u njima "mora da postoji jasan pravac i jasna orjentacija“, a i da "mi kao država moramo da jačamo svoj koren i svoje utemeljenje“, te da zato "nema igranja oko najvažnijih tema iz ove oblasti“. Ideja o nacionalnoj čitanki  je podstaknuta filmom "Dara iz Jasenovca".

Nacionalna čitanka predviđena je izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima koje su usvojene u oktobru 2023. godine gde je propisano da se radi o obaveznom nastavnom sredstvu za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

- Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine - piše u Zakonu, a prenosi Vreme.

Zatim je ovog februara Ministarstvu prosvete raspoređeno 329 miliona dinara (2,7 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke. Taj novac je i ranije bio namenjen Ministarstvu prosvete, ali ne za nacionalne čitanke, već za izgradnju obrazovno-naučnih centara. Međutim, taj novac je prenet u tekuću budžetsku rezervu, a zatim je vraćen Ministarstvu za nacionalne čitanke.

Nacionalne čitanke su u zakonu definisane kao obavezno nastavno sredstvo, namenjeno svim đacima osnovnih i srednjih škola. Planirano je da budu urađene četiri čitanke: jedna će biti za đake prvog i drugog razreda osnovne škole, druga za trećake i četvrtake, treća čitanka predviđena je za učenike od petog do osmog razreda, a četvrta za sve razrede srednje škole. Zakon predviđa da ove publikacije izdaje javni izdavač, u ovom slučaju Zavod za udžbenike.

U narednom periodu rukopise će pregledati recenzenti izabrani putem javnog poziva i uz to će biti odobreni od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Obuhvataju sadržaje programa predmeta srpski jezik, srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura. Podsetimo, ideja o nacionalnoj čitanki  je podstaknuta filmom "Dara iz Jasenovca", koji je premijerno emitovan na RTS-u 20. februara 2021. godine.

Odmah nakon premijere tadašnji šef policije Aleksandar Vulin održao je, pod utiskom filma, patriotski govor u Skupštini Srbije i između ostalog rekao da  "udžbenik istorije mora da napiše država Srbija“. Nekoliko dana nakon toga Aleksandar Vučić je u televizijskom obraćanju prisvojio Vulinovu ideju i saopštio da udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije može da "napravi samo država“.

- Ostalo na tržištu možete da pišete šta hoćete, baš me briga. A ovo da pišete i da vam Jasenovac bude deset minuta jednog časa, e to sad mačku o rep… Neće oni više da tumače. Sad će država da napiše udžbenike - rekao je tada predsednik Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati