Kolumne

Đ. S.

26. 01. 2021. 14:54 6

Vratite mi krst, reče Stefan Nemanja!

Mnogo polemike je izazvao jedan spomenik. Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji! Da se razumemo, slavna istorija ovog naroda zaslužuje više spomenika, trgova, ali i novca za bolji život, je l' te za spomenike treba lova, a mi kao država i narod hronično love nemamo! Tako da samo najveći naši sinovi dolaze na red za spomenike! I treba pošteno reći da ima Beograd mnoštvo spomenika kojima svrhu ne znamo i zaslužuju epitet najružnijeg, a i upitno je šta su autori i njihovi ktitori uopšte hteli da kažu, kroz decenije i vekove njihovog postavljanja.

Po mom skromnom mišljenju problem spomenika Stefanu Nemanji je da je skup, preglomazan i vuče sa sobom mnoštvo kontroverzi. Prva i najveća je o skupoći i tajnovitosti njegovog koštanja što mu daje neku auru megalomanštine! Veliki je i skup, u inat svima, kao da je lovu izvadio iz svog buđelara, viče večiti Lego zamenik u beogradskom Legolendu!

Druga velika ujdurma, kaže da je Stefan u ruci držao krst koji, eto, zasmeta Beogradu na vodi i njegovim investitorima. I krst je volšebno nestao, i sada veliki župan drži vizantijski mač kao da Srblje poziva u rat, a ne da ih krstom drži u miru pokorne! Kažu oni koji se razumeju, da lice županovo, njegova ekspresija nije u skladu sa velikim i teškim mačem koji drži, da je lice mirno i spokojno, sa pognutim telom unapred, bogobojazno, kao da krst drži! Ali ne drži, ljudi koji se razumeju u vizantijsko oružje kažu da onaj koji nosi desetine kilograma težak mač ne može spojenih nogu da stoji povijen u napred, već stav bi trebalo biti drugačiji, raširenih nogu u polustavu povijenih leđa unazad obuzdava ogromni mač!

I sada se pitamo zašto i gde nestade krst Stefanov? Inače, na prvobitnim rešenjima spomenika - krst se vidi. I tako nastade ta polemika o krstu, još kada se namerno ili nenamerno loše interpretiraju reči samog autora spomenika: "I ja sam se zapitao žašto mač, a ne krst?“ Kako je krst zamenio mačem, eto teorija raznih za zavere sklone Beograđane! Jer kaže đakon Ilić da je za Srblje krst i vera moćnije oružje od mača! Dublji i trajniji simbol, važniji za identitet samog naroda.

Volim što je veliki župan Stefan dobio spomenik i trg, da se Štajga sredila, ali i da sa Štajge idu vozovi kao sa Victoria Station ili Gare du Nord. Voleo bih i da je i Stefan Nemanja drugačiji, da je manji, da se ceo trg više uklapa u ambijent železničke stanice i da znam koliko nas je spomenik i trg koštao, voleo bih da "večiti" zamenik i predsednik ne svojataju Stefana, jer ga oni nisu napravili, već su ga skupo platili novcem građana Srbije, njihovim lojalnim firmama izvođačima.

Pomenuti dvojac se kao na času likovnog igrao vajarstva i ktitorstva sa našim parama. Toliko su se zaigrali da su intrige počele pre nego što su spomenik zvanično otkrili. Voleo bih i da ne preslažu kocke i ne raskopaju trg, sedam dana pošto ga svečano otvore, a mogu i znaju!

Mada, Beograd je ovo, Lego zamenik i njegovi drugari bi još da se igraju!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati