Kolumne

Ivan Vučković

24. 01. 2021. 18:40 0

Zašto se ministar Ružić ne oglašava?

Evo već nedelju dana je prošlo od kako sam uputio otvoreno pismo ministru prosvete, gospodinu Branku Ružiću, a povodom gašenja filozofije iz srednjih stručnih škola.

U međuvremenu, predsednik SANU, gospodin Vladimir Kostić, mejlom me je obavestio da je baš to pismo bilo na dnevnom redu njihove (poslednje) sednice.

akle, vrlo je verovatno da je gospodin Ružić pročitao sadržaj pisma te da je, čak i da prethodno nije bio, sada svakako informisan o problemu sa kojim se filozofija suočava u okviru srednjih stručnih škola.

Tendencija da školujemo decu koja nisu sposobna da sama donose zaključke, te nisu sposobna da se dalje samostalno razvijaju je poprilično uzela maha, a sa gašenjem filozofije biće još brža i opasnija.

Shodno tome, takvu ideju (koja se već sprovodi) hitno moramo odbaciti. U kapitalističkoj mašineriji strogo kontrolisanih institucija sve manje je prostora za "dete koje misli" već je potrebno samo usvojiti određeni šablon i reprodukovati ga dalje bez pogovora. Filozofija je više nego potrebna za razvoj svakog deteta / učenika jer filozofija stvara slobodnog čoveka.

Buduće generacije neće biti krive ukoliko od njih stvorimo najjeftiniju prostu radnu snagu - krivi ćemo biti mi koji smo stajali sa strane i nemo posmatrali sunovrat školstva. Pozivam sve ljude dobre volje da shvate da je ukidanje filozofije ozbiljan intelektualni zločin nad decom. U tom duhu, želim da verujem da ministar i ministarstvo rade u interesu dece i da će, čim budu pročitali moje pismo, shvatiti da se to nikako ne bi smelo dogoditi, te da se, dakle, nikada i neće dogoditi.

Ivan Vučković, filozof

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati