Kolumne

Davor Kalajžić

22. 12. 2020. 15:47 5

"Predali ste našu imovinu Prištini. ODGOVARAĆETE!"

Umesto Boga, oglasio se bogoslov. Pedeset sati posle samozadatog roka od 72 sata, saznali smo – ništa novo. "Na sastanku sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije razgovaralo se o političko-bezbednosnoj situaciji, o ekonomskim ulaganjima u srpske sredine, ali i o elektro-energetskoj stabilnosti na severu Kosova i Metohije", a donet je "niz zaključaka i odluka i odmah se krenulo u realizaciju tih odluka od toga da se po peti put zaredom podnese zahtev za realizaciju i licenciranje dve srpske kompanije onako kako je predviđeno sporazumom iz 2013. godine".

Peti put zaredom da registrujete dve srpske kompanije po zakonima separatističke države, suprotno zakonima Republike Srbije i suprotno Ustavu? I to vam je uspeh? Time se hvalite? Da predate na upravljanje teroristima ono što su decenijama gradili, plaćali i otplaćuju građani Srbije? Da predate našu imovimu njima? Po sistemu pobednik dobija sve, a gubitnik sedi na Ovalnoj hoklici i hvata se za glavu kad shvati da je potpisao zamenjenu fasciklu?

Da vas još jednom obavestim – KZS, čl. 305-321, "Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije". Odgovaraćete!

1. "Peti put zaredom smo podneli zahtev za registraciju dve srpske kompanije... Da li smo mi krivi što Priština sada odbija da registruje te dve ćerke kompanije?"

Krivi ste, napravili su od vas magarce, na svakom polju, u svakom dogovoru. Čak su vam i sankcije uvodili, a Incitatusa su na ularu vodili kroz Prištinu. Zato što ste nepismeni, neobrazovani, nesposobni, korumpirani, glupi, pohlepni i zli, zato što kradete, lažete i falsifikujete, zato što mafiju angažujete da se obračunava sa neistomišljenicima, a policiju da prebija i zastrašuje građane.

Ostavke!

2. "Priština sedam i po godina odbija da formira ZSO"

Da razjasnimo, ne odbija Priština ništa, odbija samoproglašena "Republjik Kosova". Pitam se kako je to moguće kada je Aleksandar Vučić, lično, preko TV ekrana, 25.08.2015. uživo izgovorio: "Večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. ZSO će imati široka ovlašćenja, predsednika, potpredsednika, skupštinu, savet, grb, zastavu. Čestitam formiranje ZSO našem narodu na KiM".

Dakle, skoro pa pet i po, a ne sedam i po godina. Izgleda da na bogosloviji računanje od pet do deset treba uvesti kao poseban predmet.

KZS, čl. 343/2, "Iznošenje lažnih vesti, ili tvrđenja...putem sredstava javnog informisanja" - Odgovaraćete!

3. "Oni koji napadaju i Beograd i predsednika Aleksandra Vučića i Kancelariju za KiM i govore kako ćemo da predamo energetski sistem u ruke Prištini i kako od 14. decembra neće biti struje, pa evo danas je 21. decembar i struje ima na severu KiM".

Nisam znao da smo u ratnom stanju i da neko napada Beograd i kancelariju za KiM! A za predsednika smo obavešteni da postoje silni planovi za nove atentate, pored onih već prohujalih u Jajincima, Srebrenici, Topčiderskoj petlji, itd. Dakle, istine radi, elektro-energetski sistem je predat na UPRAVLJANJE, ne Prištini, već "Republjik Kosova". Struja na severu APKiM i dalje teče dalekovodima, ali time sada upravljaju Albanci i oni će naplaćivati utrošak po svojim tarifama i zakonima, a ne Srbija. Sva je prilika da će zaostala i nenaplaćena potraživanja u poslednjih godinu dana (šiptarski zakon o zastarevanju naplate komunalnih usluga) biti naplaćena prinudno, kao što je uostalom bilo i južno od Ibra. Videćemo...

4. "Apsolutno budite uveren da činimo sve da obezbedimo normalno snabdevanje električnom energijom na severu KiM".

A zašto činite sve da obezbedite normalno snabdevanje strujom, ako je 21. decembra, sve u redu? Vi koji ste sve upropastili i izdali, vi treba sada da obezbedite nešto normalno? Groteskno!

5. "Iz petnih žila se apsolutno trudimo da pomognemo i rešimo situaciju koja nam je nažalost nasleđena. Kada se potpisivao sporazum iz 2013. godine mi smo već tada imali faktičko stanje koje je trajalo 12 godina".

Faktičko stanje koje je trajalo 12 godina bilo je: struja iz Srbije, preko Raške i Novog Pazara, do Valača kod Zvečana, pa onda distribucija na sve strane sveta. Stanovnici četiri opštine na severu KiM, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica, nisu plaćali struju, iako je bilo više pokušaja da im se ta obaveza uvede. Briselskim sporazumom iz 2013. godine i potonjim Energetskim sporazumima, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su se obavezali da će neplaćanje "uvesti u brazdu", tj. da će uraditi ono što je ovih dana urađeno – četiri opštine sa severa KiM su otkačene od snabdevanja strujom iz Srbije i prikačene na albanski izvor snabdevanja preko njihove distribucije. Radnici srpske elektroprivrede na severu KiM su dobili opciju da daju otkaz, konkurišu kod šiptarskog distributera, ili da čekaju nezaposleni dok im se ne ponudi, ili ukaže neko radno mesto u sistemu elektroenergetskog sektora u centralnoj Srbiji. Ne lipši magarče do zelene trave.

Ostavljate ljude bez radnih mesta zato što ste srušili ustavno uređenje i podstičete na iseljavanje do sada stabilni sever KiM. Odgovaraćete za izazivanje panike i udruživanje radi vršenja krivičnih dela! KZS, čl. 346.

6. "Ministar Demokratske stranke Goran Novaković, potpisao je sporazum i predao u nadležnost Unmika ceo elektro-energetski sistem za prostor Kosova i Metohije pa zatim 2004. godine kada je Unmik tu nadležnost preneo privremenim institucijama samouprave..."

Tačno, pa šta onda? Po Rezoluciji SB UN br.1244, (onoj čije ime Aleksandar Vučić nezna), Uredba 1999/1/1 kaže da je "sva zakonodavna i izvršna vlast na Kosovu... poverena UNMIK-u", a Uredba 1999/1/6 kaže da će "UNMIK upravljati svom pokretnom i nepokretnom imovinom Republike Srbije koja se nalazi na teritoriji Kosova".

Kao što vidimo, laže Aleksandar Vučić kada je 19.05.2019. godine izgovorio "u Rezoluciji 1244 nigde se ne govori o Srbiji". Ministar Goran Novaković je na osnovu Rezolucije 1244 MORAO da preda svu imovinu Srbije UNMIK-u, zato što ga je na to obavezao partijski trijumvirat koji je kreirao i potpisao kapitulaciju SRJ i Srbije; SPS, SRS i JUL. U to vreme Dačić je bio portparol stranke, a Vučić ministar informisanja i obojica su glorifikovala Rezoluciju i UNMIK.

7. "Deo predstavnika opozicije šalje dezinformacije... Činili sve da na tacni predaju Prištini nezavisnost Kosova, a sada nas optužuju. Borko Stefanović pregovara da KOST dobije zasebnu kontrolnu oblast, kasnije su pričale mnoge diplomate iz EU da je to trebalo da bude kompanzacija kako bi Stefanović kasnije u budućoj vladi dobio mesto ministra spoljnih poslova. Uspeli smo da promenimo situaciju u našu korist... Možemo mi da krenemo i da brojimo šta je sve ono što su oni učinili kako bi na tacni predali Prištini nezavisnost Kosovo, počev od Mlađana Đorđevića... Mlađan Đorđević i Borko Stefanović i Jeremić što govore da nešto predajemo Prištini, a ništa ne predajemo".

Kao i obično, gomila laži, dezinformacija i zamena teza, zapravo, izdajnička retorika u punom "sjaju" dezinfekcije ruku od izdaje, te ispiranje mozga floskulama "borimo se za naš narod i borićemo se i u budućnosti zato što smo sa našim narodom zajedno".

Boriti se i izboriti, su dva pojma. Za 12 godina izborili ste sankcije, granice, carine, ukinuto pravosuđe, policiju, civilnu zaštitu, Albance bez pasoša, formirali ste bubregovadačke vlade Haradinaja i Tačija. Nema povratka, iseljavanje se nastavlja, skrajnuli ste UNMIK, ukinuli ste Srbima pravo da glasaju sa našim ličnim kartama, ne tražite povratak 999 srpskih vojnika i policajaca na granice Srbije sa S. Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom. Nema dovoljno prostora za nabrajanje svega što ste urnisali na KiM, a i u ostatku Srbije.

I onda vam su za to krivi Borko, Dragan, Vuk, Mlađa i svi građani Srbije koji misle svojom glavom, a ne vašim ludilom.

ISTINA JE SAMO JEDNA I GLASI OVAKO: Borko Stefanović jeste 2. decembra 2011. parafirao dogovorene zaključke o integrisanom upravljanju prelazima, a potom 23. februara 2012. parafirao tekst Tehničkog protokola za sprovođenje tih zaključaka. Međutim, Tehnički protokol je 24. septembra 2012. potpisao šef pregovaračkog tima Dačićeve i Vučićeve Vlade, Dejan Pavićević, čime je ona zapravo prihvatila da primeni sporazum o integrisanom upravljanju prelazima između centralne Srbije i KiM. Dalje, implementaciju, odnosno sprovođenje dogovorenog, izvela je Vlada SPS-a i SNS-a, što je rezultiralo otvaranjem prelaza Jarinje, Merdare, Brnjak i Bela zemlja u decembru 2012. u zamenu za dobijanje statusa kandidata za članicu EU.

Suštinsko, a to je primena dogovorenog, sprovela je Vlada čiji je potpredsednik bio Vučić.

Đorđević, Jeremić i Đilas nisu imali nikakve veze sa pregovorima, jer je prvi 2011. bio sekretar Saveta za Srbe u regionu i dijasporu u kabinetu predsednika Tadića, drugi šef diplomatije, a treći gradonačelnik Beograda.

Ostaje da podsetim sve zaboravne, da je u večernjim satima 23. aprila 2013. godine, tadašnji direktor Vladine kancelarije za KiM, Aleksandar Vulin, podneo ostavku na tu funkciju, navodeći da je nezadovoljan "sporazumom Beograda i Prištine" koji je parafiran u Briselu. "

Dao sam reč Srbima sa Kosova da će sporazum biti drugačiji i da ću uspeti da napravim ono što je možda nemoguće u potpunosti podržavam zahtev Srba sa Kosova da se raspiše referendum o sporazumu Beograda i Prištine. Aleksandar Vučić je danas izjavio da ću biti deo tima koji će voditi zemlju, ali, moraću da ga razočaram, jer ću reći - ne", rekao je Vulin RTS-u.

Koliko valja Vulinova reč, znamo danas! Tetki je rekao - da. I da podvučem, Vulin je dao ostavku na ono što su potpisali i uradili Vučić i Dačić, a ne Borko Stefanović. Tek toliko, da se zna!

I da još jednom citiram člana Glavnog odbora SNS-a, Petra Petkovića: "U tom sporazumu koji ste potpisali nema ni jednom rečju države Srbije, Ustava Srbije, ali i te kako ima zakona Kosova, i te kako ima pravnog sistema Kosova i te kako ima svega onoga što ide u pravcu Kosova kao nezavisne države. To je suština stvari. Potpisivanjem briselskog sporazuma vlast je otvorila dugotrajnu i veoma duboku političku, ustavnu i moralnu krizu u Srbiji".

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati