Kolumne

Željko Veselinović

04. 12. 2020. 13:50 12

LIČNI STAV Željko Veselinović: Dobri čovek Dragan Đilas

Na početku moram da kažem da cilj ovog mog pisma nije usmeren ni u čiju odbranu jer mi tu odbranu niko nije ni tražio, ali kao čovek i građanin ove zemlje, ali i kao neko kome je solidarnost sa drugima u osnovi posla i života ne mogu, a da ne prećutim na gadosti i bljuvotine koje se danima kao iz topa izbacuju sa većine televizija sa nacionalnom frekvencijom, ali i preko tabloida i raznih opskurnih portala i iz usta raznih jahača magle, gutača vatre i protuva i podrepaša najgore vrste.

Na takvoj medijskoj propagandi i Hitler i Gebels im mogu pozavideti jer ni oni kao izumitelji laži i spina nisu dotakli takvo dno.

Gledam skupštinu Crne Gore i ne mogu se načuditi koliko taj visoki dom liči na Dom Lordova u odnosu na skupštinu Srbije koja je pravi brlog pun raznog ološa koji kao da su odabrani na konkursima u zatvorima, ludnicama i bordelima. Gori se nisu mogli naći. E, takvim likovima puna su usta Dragana Đilasa. Svakoga dana razni Atlagići, Bakareci, Jovanovi, Martinovići, Kasperi i sličan polusvet sa Napredne akademije pameti vređaju, prete, kunu Dragana, članove njegove porodice ne birajući pritom rečnik.

Odavno ne gledam šta priča ta skupina, ali mi to nikako ne može izmaći jer gde god da se čovek okrene vidi te njuške spremne kao hijene da ponavljaju jednu te istu reč Đilas, Đilas, Đilas. Prosto da čovek pomisli da su opterećeni njime.

Nije mi namera, kao što sam već rekao, da branim Dragana, jer on to sigurno može raditi mnogo bolje od mene, ali pod uslovom da im ima gde odgovoriti. Nažalost, to je nemoguće u Srbiji u kojoj vlada teror i medijski mrak i u kojoj te mogu razni sumnjivi tipovi optuživati za sve i svašta, a da pritom niko od njih ne odgovara zbog javno izrečenih neistina. Voleo bih da jednoga dana u jednoj drugačijoj Srbiji građani imaju prilike da upoznaju jednog čoveka koga osam godina optužuju da je najveći lopov i tajkun koji je hodao ovom zemljom, da je opljačkao i uništio celu Srbiju, da je ojadio koga kod je mogao.

Očekujem da će ga uskoro optužiti i da je ubio Kenedija. Zato i čekam taj dan kada će svi imati priliku da upoznaju Dragana Đilasa. Videće da je Dragan pre svega dobar čovek. Dobar i veliki čovek. Neko ko je gotovo sedam miliona evra svog pošteno zarađenog novca dao u humanitarne svrhe pomažući decu bez roditelja, decu čiji su roditelji poginuli u ratu, bolesnu decu, ljude, siromašne porodice, kulturne ustanove, sportske klubove itd. I to ne samo jednokratno, već na desetine porodica stipendira i dan danas i to svakoga meseca. Mislim da ne postoji neko ko se Draganu obratio za pomoć, a da ga je on odbio. Znam da će se on možda i naljutiti na mene jer ne voli da se o ovome priča jer smatra da je ljudski pomagati i kako mi je jednom rekao, pomozi drugome jer će ti se to vratiti dobro na nekoj drugoj strani.

Sa druge strane, on je čovek sa neverovatnom energijom koji je vanserijski sposoban da vodi ovu državu. Matematički računa i govori precizno, ali ono što je najvažnije uvek govori ISTINU. Koliko puta je meni skrenuo pažnju i rekao da ne govorim radnicima Srbije ono što ne možemo ispuniti, već da im uvek kažem istinu i minimum onoga što možemo učiniti, ali da radnike i građane nikada i nikako ne smemo lagati. Sa druge strane, mnogo je, brate, on težak čovek, nekada nepodnošljiv. Spreman je da ti se popne na glavu zbog najmanje sitnice, ali shvatio sam da je to zato što je perfekcionista i zato što od svojih saradnika očekuje da budu najbolji u svome poslu i da u tom poslu daju sve od sebe.

Lično je mene zbog twitera i spornih objava više puta hteo da strelja (figurativno rečeno), što je meni ponekad i smetalo, ali sam vremenom shvatio da je bio u pravu i da se uvredama stavljamo u istu ravan sa ovima na vlasti. Tako on vidi politiku i tako se odnosi prema poslu. Odgovorno, profesionalno i pošteno. Da neko ne shvati pogrešno. Ja sam Dragana upoznao kada je smenjen sa mesta gradonačelnika. Nikada dok je vodio grad nisam imao nikakvu korist od njega. Ni sindikat koji vodim, a ni ja lično. Čak sam ga veoma često kritikovao zbog favorizovanja nekih drugih sindikata i nekih poteza za koje sam tada mislio da nisu dobri, a ti potezi su sa ove tačke gledišta bili svemirski neuporedivo bolji od ovih koji danas vode grad u propast.

Šta mislite, šta bi rekli ljudi u Srbiji kada bi znali da je za vreme pet godina Draganovog vođenja Beograda izgrađeno tri mosta, 45 vrtića, četiri doma zdravlja. Rekonstruisano ko zna koliko škola, vrtića, sportskih centara. Svaki penzioner sa minimalnom penzijom imao je još jednu penziju od grada, trudnice i porodilje su dobijale punu platu, a svaka majka je iz porodilišta izlazila sa ogromnim paketom bebi opreme tako da nekoliko nedelja roditelji nisu morali ništa da kupuju za bebu jer im je grad sve obezbedio. Znam to jer sam i sam dobio decu u tom periodu i znam šta smo dobili.

Da ne zaboravim i besplatne udžbenike za sve osnovce, i to po dva kompleta. Jedan za učenje kod kuće, a jedan za školu. Da deca ne vuku na leđima ranceve od 7, 8 kg i da krive kičmu. Tu je još i rekonstrukcija i izgradnja 999 km puteva, kupovina autobusa i tramvaja koji su i danas ponos Beograda, ali i rekonstrukcija ulica, bulevara i trgova. I da. Beograd bi ove godine otvorio prvu liniju metroa da je Dragan Đilas ostao gradonačelnik. Danas bismo se mi kao i građani Pariza, Rima, Londona, Berlina vozili metroom umesto što bismo kupovali karte za metro za koji naprednjaci nisu ni ašov uboli, a koji će koštati 4 milijarde evra, ako oni ne daj Bože ostanu na vlasti. Od toga će pola završiti u privatnim džepovima jer kod njih svaki posao ide po principu, pola pije, pola Šarcu daje.

I na kraju, Dragan je i divan otac. Dvoje njegove starije dece je, na žalost, otišlo u inostranstvo jer nisu mogli da izdrže pritisak kojem je njihov otac bio izložen 2013. godine, kada je i krenula žestoka haranga na njega. Dvoje njegove mlađe dece danas trpe torturu jer im naprednjaci lepe plakate sa Draganovom slikom po školi, puštaju uvredljive pesme preko puta zgrade gde mu žive deca.

Mnoge stvari razumem, ali maltretiranje dece je nešto nedopustivo. Draganova deca nemaju pravo detinjstvo. Uvek u strahu da li će ih neko šikanirati zbog oca. A sta taj njihov otac radi? Bori se za ovu zemlju. Bori se za svu, a ne samo našu decu. Bori se normalnu i pristojnu državu u kojoj će svako moći da radi svoj posao i da od svog posla pristojno živi, bori se za zemlju u kojoj niko više nikada neće biti prinuđen da pod pretnjom otkaza ide na mitinge, skuplja glasove i potpise i mora da botuje po društvenim mrežama. Bori se za Srbiju u kojoj će deca završiti škole, dobiti stipendije i ostati u svojoj zemlji da rade i stvaraju porodicu. Bori se za to da svako dete ima mogućnost da ode na more, da trenira sport koji voli, vozi biciklu ili igra fudbal sa drugarima, a da ne razmišlja da li će sa strane doleteti zalutali metak nekog kriminalnog klana.

Bori se protiv kriminala, bezakonja, plagijata, primitivizma i za to da svi oni koji su ovu zemlju uništavali završe tamo gde trebaju završiti, ali sve u skladu sa zakonom. Ja možda nisam Draganov najbliži prijatelj, nisam ni najbliži saradnik, nisam čak ni član njegove stranke Slobode i pravde, ali će moju podršku imati jer je, kao što sam već rekao, sposoban, pošten i hrabar i siguran sam da će jednoga dana biti premijer Srbije i, verujte mi, nema boljeg rešenja od toga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati