Kolumne

Ivan Stojković

01. 12. 2020. 18:11 0

Arhitekta i bivši fudbaler Partizana: Naš fudbal? Ma, 'ajte molim vas

O razvoju fudbalske igre u Srbiji (nakon raspada bivše države SFRJ), počevši od nasleđenog stanja, preko raznih sportskih uspeha i neuspeha (češće neuspeha), do današnjeg stanja, kada srpski fudbal dodiruje dno, o čemu bi mogla da se napiše jedna debela knjiga. Neposredan povod za iznenadno (i pomalo neočekivano) obraćanje otvorenim pismom javnosti, najmerodavnije ličnosti (za to) Nemanje Vidića, bio je neočekivani poraz Srbije u "baražnoj" utakmici sa Škotskom.

Pismo je napisano: iskreno, emotivno, i u najvećoj meri argumentovano, upereno direktno na FSS i njenog predsednika Slavišu Kokezu. Ono je ohrabrilo više njegovih saigrača (i trenera), koji su ga podržali u svemu, uz predlog da on (N.V.) bude izabran za predsednika FSS, naravno, nakon eventualne smene aktuelnog predsednika (S.K.). Oglasio se otvorenim pismom i Nemanja Matić (aktivni fudbaler, najviše evropske klase), pridružujući se svojim kolegama i njihovoj podršci (N.V. za predsednika), uz jedan iskorak više, da za gašenje "požara" u FSS pozove i (A.V.), glavnog "piromana", koji je u "paljenju požara" i sam učestvovao.

Ima komentatora koji postavljaju razna pitanja: "Zašto se svaljuje krivica na predsednika i selektora? Pa nisu njih dvojica igrali tu utakmicu. Valjda je greška i odgovornost isključivo na igračima?" Bilo je i drugih pitanja, koja su za sada bez odgovora, a plašim se da do odgovora nikada nećemo ni doći. Zbog čega igrači naše fudbalske reprezentacije (i pored toga što su to sve igrači najviše klase) imaju takav (negativan) odnos prema reprezentaciji, zašto je na tribinama sve manje gledalaca, ko diktira nameštanje rezultata na utakmicama i zašto ko organizuje i ko dozvoljava unošenje pirotehnike na stadione i bakljade, jedno od ključnih pitanja: ko naređuje državnim institucijama da ne intervenišu, već da sve afere "guraju pod tepih"?
Da ne bi bilo zabune kod čitalaca, pa da neko pomisli kako branim Slavišu Kokezu, da je on ovim osvrtom, za stanje u FSS aboliran. Naprotiv, on bi trebalo da bude smenjen zajedno sa svojim najbližim saradnicima du..uvlakama, zbog svega ostalog što su do sada radili, pa i nečega što nisu radili.

Podsećam da sam svoj stav o ovoj temi izložio u kolumni pod naslovom "Vučiću, lažove, sve nam je teže i crnje", 15. 11. 2020. Citat dela kolumne koji se odnosi na aktuelnu temu: "taj poraz naše fudbalske reprezentacije je ustvari poraz FSS i SNS, koja je tu najvažniju sportsku granu (najvažniju sporednu stvar na svetu), poverila svojim zasluženim, proverenim i dokazanim kriminalcima, na upravljanje."

Srpski fudbal, kojim rukovodi FSS, po sistemu koji počiva na sprezi sa kriminalom i korupcijom, nije ni mogao drugačije da završi, nego kolapsom.

Da se malo podsetimo koje to, ranije, vodio? I ko to sada vodi? Da se ne lažemo, uloga fudbalskog kluba Crvene zvezde i Partizana je neprikosnovena i od presudnog uticaja na funkcionisanje Fudbalskog saveza Srbije. Dovoljno je pogledati unazad, uvideti koje sve bio predsednik FSS, selektor reprezentacije, generalni sekretar i biće sve jasno u vezi funkcionisanja FSS: M. Miljanić, D. Stojković-Piksi, T. Karadžić, Z. Terzić, T. Karadžić, S. Kokeza.

Čelnici ovih fudbalskih institucija su se vrlo često, pored svog redovnog posla, bavili i nekim poslovima koji su bili izvan zakona. A šta kaže "crna hronika" (insajder): krajem 90-tih godina prošloga veka, u kriminalnom miljeu Beograda, fudbal zauzima vodeću poziciju!

1998. ubijen je predsednik FK Železnik Jusuf Bulić.
2004. ubijen je generalni sekretar FSS i Crne Gore, dolazeći na posao u zgradi FSS i Crne Gore, Branko Bulatović.
2005. Zvezdan Terzić je napustio funkciju predsednika FK OFK Beograd.
2006. ubijen je predsednik FK Bežanija.
2006. Zvezdan Terzić je imenovan za predsesdnika FSS (po preporuci Crvene zvezde i Partizana)
2008. uhapšen je Dragan Džajić. Posle podužeg pritvora i tokom suđenja je aboliran od strane Tomislava Nikolića.
Zvezdan Terzić od 2008. do 2010. bio je u bekstvu, 2010. se predaje Upravi kriminalističke policije. Dok je bio u bekstvu Interpol je raspisao za njim poternicu. 2011. pokrenut je sudski postupak protiv njega, koji i dalje traje. Od 2014. Zvezdan Terzić je postavljen za generalnog direktora Zvezde ?!
Tomislav Karadžić je u dva navrata bio predsednik FSS (ukupno 9g). Ostao je u "lepom" sećanju. Još nisu izbledeli grafiti na fasadama zgrada po gradovima Srbije, a bogami, i po kućama zabačenih sela Srbije: "Tole, lopove!

Evolucija navijača od istinskih poklonika fudbalske igre do ratobornih, (neukrotivih) hordi, spremnih na sve (osim navijanja za svoje klubove).

Početak ove evolucije obeležili su navijači Partizana opštom tučom sa španskim navijačima u Briselu na utakmici finala Kupa šampiona između Reala i Partizana 1966.

Navijači Zvezde i Dinama u Zagrebu, u do tada nezabeleženim neredima i opštom tučom na terenu, izazvali su prekid utakmice. Po mnogim komentarima taj događaj je označavan kao uvod u predstojeći rat sa Hrvatskom 1990.

Na derbiju između Partizana i Zvezde poginuo je navijač Zvezde, na severnoj tribini Partizanovog stadiona (17 godina), od ispaljene rakete sa južne tribine, gde su po običaju navijači Partizana 2009.

Na utakmici C.zvezde i Hajduka iz Kule, u tuči sa policijom i redarima, navijač C.zvezde je povredio službeno lice, tako što mu je gurnuo zapaljenu baklju u usta. Povređeni redar ostao je doživotni invalid 2007.

Francuskog navijača su, bez povoda, pretukli Partizanovi navijači u centru Beograda nekoliko sati pre utakmice između Partizana i Tuluza. Nesrećni navijač Tuluza je preminuo 2009.

Navijači Srbije su izazvali prekid kvalifikacione utakmice u Đenovi između Italije i Srbije (oktobar 2010), pre utakmice divljali po Đenovi, demolirali radnje i pravili štete na spomenicima kulture. Tukli se sa policijom, na terenu povredili našeg golmana Stojkovića, koji je završio u bolnici.

13.10.2016. ubijen je jedan od vođa Partizanovih navijača (sa policijskim dosijeom) "Sale Mutavi" u Beogradu, u ulici Bačvanskoj. FK Partizan je dao čitulju, oprostio se od njega na prvoj svojoj utakmici minutom ćutanja, a igrači na teren su izašli u crnim majicama ispod dresa sa oštampanim njegovim imenom.

Mislim da je ovo više nego dovoljno (premda je ovo samo deo) da se vidi šta su danas navijači. Oni su zvanično navijači svojih fudbalskih klubova, ali znaju da se tuku, diluju narkotike, znaju i da pružaju podršku policiji i žandarmeriji u suzbijanju protesta građana, po potrebi nešto da poruše, naravno prerušeni i sa "fantomkama" na glavi.

Za detaljnu analizu sistema funkcionisanja FSS i njegovih glavnih reprezenata (Zvezda i Partizan), obzirom na to da je to vrlo delikatna (i opasna) tema, nju bi trebalo prepustiti nadležnim organima. Ima tu i kriminala i korupcije i ko zna čega još.

U školama fudbala (večitih rivala, pa FK Vojvodina) za najmlađe uzraste (pionire i juniore), na ovim prostorima koji predstavljaju nepresušan izvor talenata i koje su u Evropi prepoznate kao škole sa najvećim rejtingom. Oni stručnim i marljivim radom bruse te talente i proizvode, povremeno, prave fudbalske "bisere", koje nažalost odmah (ili vrlo brzo) prodaju velikim evropskim klubovima, a od prihoda se onda kupuju klupska "pojačanja" od rashodovanih trećerazrednih igrača. Ostatak novca pokriva klupske potrebe od prelaznog roka do sledećeg prelaznok roka.

Obzirom na to da su klupske potrebe veće od navedenog ostatka novca, klub tone u dugovima, sve dublje i dublje. Osim igračkog pogona, klupska upravljačka nomenklatura je glomazna: predsednik, potpredsednici, generalni direktor, sportski direktor, finansijski direktor, razne komisije (disciplinska, za hitna pitanja...). Prateća administracija - marketing, skauting, infrastruktura...,tu su putovanja, pripreme, svi oni rade svoj posao, pokriveni klupskim normativnim aktima. (navedena struktura je uobičajena za fudbalske klubove našega standarda).

Upravljačka nomenklatura FSS je slična klupskim: predsednik, potpredsednik, generalni sekretar, selektor, izvršni odbor, stručni odbor, komisije (disciplinska, za finansije, za hitna pitanja, za sudije, za žalbe, komisija za stadione, bezbednost i sigurnost...).

FSS je finansijski u povoljnijem položaju od klubova. FSS ostvaruje prihode: dotacije UEFA, FIFA, sponzorstva, TV prava, ulaznice, marketing i reklame. Takse od klupbskih transfera igrača (3%), enormno naplaćuje licence trenerima. FSS je promenio (povećao), broj klubova u ligama (Superliga i prva liga), propozicije za popunjavanje Ssuperlige i Prve lige je po osnovu, ko plati više?!

Sve zajedno kada se prihod sabere u zbiru je veliki novac. Dušu dalo za mahinacije. Obzirom na izuzetno teške uslove opstanka klubova (naročito manjih), pitanje je: odakle je novac kojim se pokriva taj opstanak (u fudbalu) i dokle? Imajući u vidu ovih nekoliko segmenata najvažnije sporedne stvari na svetu, teško da će biti dovoljna promena aktuelnog predsednika FSS, bez korenitih promena celog sistema.

Na kraju, toplo preporučujem nadležnim organima da izvrše proveru imovinskog stanja svih funkcionera FSS, isto tako i svih klupskih funkcionera glavnih reprezenata FSS (Zvezda i Partizan), pre preuzimanja funkcija, a takođe i po odlasku sa tih funkcija. Možda tu leži odgovor i na neko od neodgovorenih pitanja.

Arhitekta u penziji i bivši fudbaler Partizana Ivan Stojković

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati