Kolumne

Davor Kalajžić

13. 11. 2020. 20:11 1

Dan šamaranja mrtvih

Srbija je obeležila Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Širom zemlje položeni su venci palim borcima u znak sećanja na njihovu hrabrost i žrtvu – večna im slava i hvala!

Istovremeno, Dan primirja je obeležen i kao dan najcrnjeg bilansa pandemije koronavirusom. U Srbiji je tog dana bilo najviše novozaraženih i preminulih u jednom danu. Prethodni smrtonosni scenario iz dana svečanog "državničkog" otvaranja Galerije Beograd je nadmašen.

Dakle, stekli su se svi uslovi da predsednik Srbije proslavi pobedu nad koronom, baš kako je najavio na TV Pink, 12. jula ove godine – "pobedićemo koronu i ja to garantujem ljudima u Srbiji. Siguran sam da ćemo u narednih dvadesetak dana ponovo da vrlo brzo, uspešno i efikasno savladamo koronu. Siguran sam u naše snage". Ove proročanske reči su se obistinile u SNS informatoru 83/2020, "Srbija pobedila u borbi protiv opasnog virusa", stoji na naslovnoj strani.

Zato je na dan do sada najvišeg broja umrlih od korone, naš predsednik odlučio da odlikuje "naše snage" u toj pobedničkoj borbi. Nekim čudom, on, najveći od svih boraca, pobednik korone, nije dobio odlikovanje. Brnabić, Vulin i ostali "prvoborci", nisu se setili svog šefa i nisu ga predložili za odlikovanje. Nije ga se setila ni Kisićka, a toliko toga je učinio za nju.

Dr Kon je prvostepeno odličje odavno zaslužio, još iz vremena predsednikovanja Radnom grupom za praćenje pandemije virusa H1N1, od milošte zvanog "svinjski grip", kada je država 2009-2010. izgubila oko 1,6 miliona evra zbog loše procene Radne grupe u odnosu na potrebe stanovništva za masovnom vakcinacijom. 25. januara 2020. u intervjuu za Al Džaziru, dr Kon je rekao "dosadašnja iskustva ukazuju na to da koronavirus nije imao tako veliki potencijal kao naprimer influenca... Lično procenjujem da je mali rizik da se ovde proširi. Ako se i pojavi, mislim da je stepen razvijenosti zdravstvenih službi na ovom regionu dovoljan da (ovaj) suzbije to naglo prenošenje. Ni u kom slučaju ne treba imati neki nekontrolisani strah, jer to nije potrebno i nije zaslužilo uopšte".

Već 14. marta o.g. dr Kon je nastavio sa svojim "ekspertskim" stavovima, rekavši "podneću ostavku u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 Vlade Srbije u slučaju da se mere protiv širenje koronavirusa ne poštuju, odnosno ako se škole u Srbiji zatvore", a potom "mera za koju se lično zalažem je zatvaranje obrazovnih institucija do kraja školske godine, nakon čega bi trebalo organizovati letnju školu i nadoknadu nastave". Naravno, ostavku nije podneo.

Dugotrajan je spisak izgovorenih Konovih svinjarija i štete koju je naneo državi i njenim građanima, ali kod Vučića vladaju druga pravila – što više diletantizma, to veća klasa.

Sramotno je za zdravu pamet, moral, struku i dostojanstvo, sramotno je za državu i sve njene građane, sramotno je za predsednika Srbije, da se jedan dr Kon nađe na istom spisku sa herojima poput dr. Miodraga Lazića i ostalih dvanaest kolega doktora koji dadoše živote u borbi protiv korone.

Sramotno je da bukvalno poginuli prvoborci sa prve linije fronta korone budu izjednačeni sa polit-doktorima i vojnicima medijskih laži i obmana.

Sramotno je da se "pobeda" nad "opakim virusom", svečano proslavlja najgorim grafikonom smrti kojim je "najsmešniji virus" obojio Srbiju u crno i to baš na Dan primirja.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati