Kolumne

Boško Obradović

04. 10. 2020. 07:05 0

Boško Obradović nedeljom: Ne pominjite mi novi 5. oktobar bez lustracije

Uoči svakog 5. i 6. oktobra u Srbiji oživi polemika o dešavanjima u ovim danima iz 2000. godine, unutar koje se ljudi dele na one koji ovaj datum doživljavaju kao demokratsku revoluciju i smenu jednog totalitarnog režima, i druge koji ga vide kao zamenu za stranu okupaciju i gubljenje nacionalnog suvereniteta. Lično u ovom datumu vidim i istinsku narodnu želju i volju za slobodom i demokratijom, ali i zloupotrebu narodnih osećanja od strane korumpiranih političkih elita kojima su gazde dolazile sa Zapada.

Za mene lično najveći utisak je upravo nagomilano ogromno razočarenje građana Srbije postpetooktobarskim političkim promenama, kao i izbegavanje odgovornosti svih onih koji su se u prethodnom režimu ogrešili o zakon. Zato, da nam se to ne bi ponovilo posle pada sadašnje vlasti - ne pominjite mi novi 5. oktobar bez lustracije. Jednom konačno u Srbiji moramo da uvedemo pravnu odgovornost najviših državnih funkcionera.

Politika i borba za vlast u Srbiji pretvorila se u kriminal i korupciju u vrhu vlasti po svim nivoima, u juriš i otimačinu preostalih državnih resursa, javnih nabavki, tendera... Poslušni pravosudni delatnici, renta-analitičari i mediji, dvorski lekari i drugi stručnjaci u funkciji "sluga režima" održavaju ovako nakaradni sistem i stiču lični imetak na osnovu bliskosti sa srpskim političarima sa vrha piramide. Jedini mogući izlaz je jako i nezavisno pravosuđe. Samo nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo mogu učiniti da razbojnička "otmica plena" posle podele vlasti postane suviše skupa da bi joj se olako pristupalo. Tek kada lažne diplome i doktorati, partijska zapošljavanja, sticanje ogromnog nezakonitog bogatstva korišćenjem državnih položaja, povlače sa sobom zakonom predviđenu krivičnu odgovornost i lustraciju - biće moguće da se uspostavi novi sistem.

Ovom temom bavili smo se u tački 2 Proglasa Srpskog pokreta Dveri: "PROMENA SISTEMA – SIGURNOST ZA SVE". Pravosuđe u Srbiji mora postati zaštitnik interesa građana, a ne vlasti. Potrebna nam je vladavina zakona, a ne moćnih i nedodirljivih pojedinaca. Ovde najpre treba zaštititi sud i tužilaštvo od zloupotreba političke moći, odnosno od samovolje u vršenju zakonodavne i izvršne vlasti, osigurati da nema nedodirljivih i da je svako, pa i najviši državni funkcioneri, odgovoran za zloupotrebu i nesavesnost u vršenju javne funkcije. Što je nezavisnije pravosuđe - to je izvesnija pravda.

Ovde je ključ izgradnja nezavisnih državnih institucija koje neće biti pod kontrolom izvršne vlasti već pod vlašću zakona.

Lažni patriotizam uz odsustvo institucija, vladavine zakona i pravne svesti uništava državu. Slaba država, urušenog pravnog poretka i lišena suverenosti, ne može biti garant zaštite i ostvarenja subjektivnih prava svih njenih građana. Da bi došlo do sigurne vladavine prava potrebni su nam novi mehanizmi za konačno ostvarenje pravde u Srbiji i svaku vrstu odgovornosti. Na prvom mestu i za primer to mora biti odgovornost nosilaca javnih funkcija za kršenje zakona, pronevere, pranje para, kriminal i korupciju:

1. Uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje
2. Novi zakon o unakrsnom ispitivanju porekla imovine
3. Krivična odgovornost: zatvorska kazna
4. Finansijska odgovornost: novčana kazna

5. Imovinska odgovornost: oduzimanje nezakonito stečene imovine
6. Lustracija: zabrana obavljanja javne funkcije na duži vremenski
period.
7. Preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru
i otpuštanje onih sa lažnim diplomama i zvanjima.
8. Oduzimanje akreditacije i zabrana rada lažnih fakulteta koji prodaju diplome i zvanja.

Za ostvarenje ovog novog koncepta pravne odgovornosti potrebno je izmeniti i dopuniti zakonski okvir, ali i ojačati svim potrebnim resursima i materijalnim nadoknadama zaposlene u čitavom državnom sistemu, počevši od novog tužilaštva i sudstva, preko nove Poreske uprave do specijalne jedinice policije i drugih službi bezbednosti koje će biti stavljene u ovu funkciju.

Pre toga treba preispitati sve diplome i doktorate zaposlenih u javnom sektoru jer uspeh budućeg, novog državnog sistema zavisi od pozitivne selekcije i povećanja kvaliteta državne administracije. Zbog toga što danas imamo toliko kupljenih diploma i doktorata na najvažnijim funkcijama u državi – političke promene moramo započeti njihovim otpuštanjem iz državne službe. Stvari ne možemo pomeriti sa mrtve tačke dok ne vratimo ugled univerzitetu, akademskim zvanjima i znanjima i kompletnom obrazovanju u Srbiji.

Mnogi koji su aktivni na društveno-političkoj i medijskoj sceni Srbije poslednjih 75 godina zainteresovani su da nikada ne dođe do ispitivanja njihove odgovornosti u proteklom periodu. Ali su zato građani Srbije veoma zainteresovani za odgovornost i lustraciju svih onih koji su kršili zakon, kao i oduzimanje imovine nosilaca javnih funkcija stečene nezakonitim putem. Posledica sprovedenog postupka lustracije bila bi izricanje privremene zabrane bavljenja politikom ili rada u državnim institucijama i službama. Zabrana se može odnositi na obavljanje funkcije narodnog poslanika, predsednika države, premijera, ministra, gradonačelnika, tužioca, sudije, direktora javnog preduzeća, guvernera Narodne banke...

Lustracija je neophodna jer rešava probleme korumpiranog sistema u kome decenijama deluje ista korumpirana struktura političara, novinara, policajaca, tužilaca i sudija. Ovaj politički sistem je zreo za lustraciju i ne postoji drugi način njegovog ozdravljenja i očišćenja. Donošenjem Zakona o lustraciji i njegovom primenom postavio bi se novi vid političke odgovornosti koji uspostavlja novu državnu upravu i vraća poverenje građana u svoju državu. Kao što lice koje je bilo na dugogodišnjoj robiji ne može biti policajac ili lice koje je osuđivano ne može biti narodni poslanik ili odbornik - tako lustracija treba da učini da onaj ko se pokazao kao sklon protivzakonitim i nečasnim radnjama više ne može da se bavi politikom i radi u državnoj službi. Lustracija nije i ne sme biti nekontrolisana osveta nad političkim neistomišljenicima već politička i svaka druga odgovornost za kršenje zakona i jasna razlika između starog i novog političkog sistema.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati