Kolumne

Marko Marjanović

15. 08. 2020. 07:12 0

LIČNI STAV Marko Marjanović: Spojićemo stolove, srušićemo mostove

Prateči situaciju u komšiluku, bratskoj nam Crnoj Gori, zapazio sam jedno novo lice na crnogorskoj političkoj sceni. Imajući u vidu diktaturu koja je je i kod njih izražena u istoj meri kao kod nas, jedno lice mi uliva nadu u pomirenje, normalan način komunikacije, pristojnost i pre svega poziv na prestanak podela između srpskog i crnogorskog naroda.

I sami znate, ko su perjanice ovih podela. Dva oka u glavi, dva prijatelja, dva diktatora. Kod nas A. Vučić, a u njih Večiti Predšjednik Milo Đukanović. Obojica majstori za nahuškavanje naroda jednog na drugi, majstori manipulacije koji nas, obične građane koriste samo za ostvarivanje svojih ličnih ciljeva i ambicija. Da ne dužim, u pitanju je kod nas još uvek nedovoljno poznat Aleksa Bečić. Lider nove političke snage, Demokratska Crna Gora ili skraćeno Demokrate.

Mlado i novo lice političke scene, što nikako ne umanjuje njegovo delovanje i stavove koji su dijametralno suprotni od vladajuće vrhuške. Kao i kod nas, i u CG imaju svoju bratiju, a Aleksa je jedan od onih kojima je dosta svih njih, svih tih veštačkih podela, svih tih koruptivnih delovanja i mafijašenja.

Program i slogan ove partije je: "Pobede, a ne podele!" Več mi je to privuklo pažnju. Podela mi je već preko glave, a verujem i svima vama.

Partija oko sebe okuplja ljude kojima je dosta tridesetogodišnje tiranije, koji žele da ostave prošlost iza sebe i okrenu se budućnosti. Stav o Srbima i građanima druge nacionalnosti i veroispovesti, koji žive u Crnoj Gori, Aleksa je objasnio:

- Moje mišljenje je da je u Crnoj Gori ugrožen svaki onaj građanin koji ne krade, ne otima, koji misli svojom glavom i koji hoće da živi od svoga rada, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Kada se ukidaju naknade majkama, zamrzava dečiji dodatak, uvode nove akcize i nameti, povećava PDV, jednako su izloženi tim udarima svi obični građni koji ne prihvataju da budu deo degradiranog sistema vrednosti. Zato je, po mom sudu, neko lopov zato što je lopov, neko pošten zato što je pošten, a neko ugrožen zato što je ugrožen, a ne
zato što se zove Vasilije, Emir ili Štjefan.

Morate priznati da imamo itekako sličan problem i kod nas u Srbiji.

Još jedan slogan koji od srca podržavam je i "Mir je naša nacija". Sa time sam potuno saglasan i želim da verujem da će ovaj mladi političar to uspeti da sprovede.

Zanimalo me je i njegovo mišljenje o veličanstvenijim litijama, o upornosti građana koji bez straha nedeljama šetaju braneći srpske svetinje.

- Stotine hiljada građana Crne Gore svih vera i nacija su učestvovali u litijama. To su dostojanstveni, nenasilni i duhovni protesti protiv neustavnog, diskriminatorskog i svađalačkog zakona kojim DPS želi dalje da produbljuje podele među braćom, prijateljima, komšijama i kumovima.

O odnosima sa Srbijom smatra da moraju da budu mnogo bolji, isti smo narod, kao što želi da i građani druge verosipovsti ne budu građani drugog reda.

Sve navedeno zvuči krajnje razumno i racionalno. Želim da verujem da će Aleksa sa svojim saborcima uspeti da "stati nogom tirjanstvu za vrat". Jer to je ljudska dužnost najsvetija.

U linku koji sledi, možete pogledati i spot neobojen mržnjom, podelom ili izazivanjem na sukobe.

Nadam se da ćemo uspeti zajedno da spojimo stolove jedinstva, uvažavanja, poštovanja. Svim ljudima u Crnoj Gori želim sreću i verujem da će najzad pobediti zlo koji kao radioaktivni oblak lebdi nad njihovim glavama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati