Kolumne

[ Izvor: Boban Stojanović ]

28. 04. 2020. 19:00 0

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Nova španska serija o bojkotu?

"I kako sada neko može da kaže - trebalo bi razmisliti i preispitati odluku o bojkotu? Pa kako? Zašto? Nešto se popravilo? Ako neko misli da se stanje popravilo - spreman sam da čujem argumentaciju koja tvrdi tako nešto, mada ne znam na čemu bi uopšte i pokušao da brani takav stav o izbornim uslovima. Ako se vodite drugačijim rezonom, ništa se nije popravilo - a trebalo bi razmisliti o odluci o bojkotu, onda smo u velikom problemu".

Ne može se izbrojati broj tekstova koje sam napisao o bojkotu, kao ni broj emisija u kojima sam gostovao ili izjava koje sam dao, a u vezi su sa temom bojkota. Taman kada se makar činilo da je rasprava oko bojkota završena, tj. makar debata o tome da li bi opozicija trebalo ili ne da bojkotuje izbore, desila se svetska pandemija koronavirusa, izbori su stopirani, a deluje da se pomenuta debata ponovo otvara.

Pod jedan - debata je besmislena

Praktično celu 2019. godinu smo debatovali oko toga da li bi opozicija trebalo da bojkotuje izbore ili ne. Posle mnogo vremena početkom godine relevantna opozicija je donela odluke da će izbore da bojkotuju, izbori su raspisani i trebalo je samo da vidimo koliko će kampanja bojkota imati efekta, kolika će biti izlaznost na izborima i šta će posle toga da se dešava. Onda se desila Korona i sada odjednom se otvara stara/nova debata – da li će opozicija bojkotovati izbore, da li je to dobra ili loša odluka i da li će ti i ti da bojkotuju ili ne? Pa dokle više? Mislim da je sve rečeno u vremenu iza nas, toliko je reči izgovoreno i ispisano i ta debata je završena. Možete da podržavate ili ne, ali apsurdno je ponovo otvarati temu da li ima ili nema smisla i da li će neko ili ipak neće da bojkotuje.

Da se razumemo, debata o bojkotu je bila jako kvalitetna, što na mrežama, što u različitim serijalima tekstova, razmenama mišljenja, odgovorima na tekstove i sl. Ali to je period koji je iza nas. Iako su izbori stopirani, kako stvari sada stoje – kampanja će se uskoro nastaviti. Pa hoće li javnost do poslednjeg dana roka za podnošenje listi debatovati o tome da li treba ili ne izaći na izbore? Možda bi zainteresovana javnost mogla da debatuje o tome šta i kako posle, na koji način, kako da efekti budu jači, kako da se multiplikuju na neke druge stvari, a odluke o bojkotu su davno donete.

Oh. da, sada ćete mi reći: "Ali okolnosti su se promenile". Da, desila se COVID-19 pandemija, Vučić je uzurpirao sve institucije, proglasio vanredno stanje suspendujući parlament, zatvara nas u kuće na po nekoliko dana, vodi svakodnevno kampanju, deli respiratore, mnogima je dosta svega i možda bi trebalo preispitati odluku? Hm, 'ajmo onda idemo ispočetka – zašto se bojkotuju izbori?

Pod dva – šta se to promenilo oko izbornih uslova?

Izborni uslovi su razlog zašto se opozicija odlučila za bojkot izbora. Činjenica da ne postoje ravnopravni izborni uslovi, da proces nije ni slobodan ni pošten, da postoji niz razloga zašto je to tako – od zatvorenosti medija, velikog broja propagandih medija vladajuće partije, medijske satanizacije opozicije i svakoga ko javno progovori protiv vlasti, funkcionerske kampanje i zloupotrebe resursa, zbog strašnih pritisaka na birače – ucene i primoravanje da se glasa i da se skupe glasovi pod pretnjom otkaza, otkazivanja pomoći i sl; problema sa biračkim spiskovima, zapisnicima i radom biračkih odbora itd. I ono što je najvažnije – najveći deo problema obuhvata period pre samog izbornog dana i pre formalne izborne kampanje (od dana raspisivanja do dana održavanja izbora).

I? Šta se to popravilo u svemu ovome tokom pandemije COVID-19? Ja iskreno ne vidim da se bilo šta popravilo, štaviše – mislim da su se mnoge stvari pogoršale, a da ćemo tek videti npr. još snažnije pritiske na birače. I kako sada neko može da kaže – trebalo bi razmisliti i preispitati odluku o bojkotu? Pa kako? Zašto? Nešto se popravilo? Ako neko misli da se stanje popravilo – spreman sam da čujem argumentaciju koja tvrdi tako nešto, mada ne znam na čemu bi uopšte i pokušao da brani takav stav o izbornim uslovima. Ako se vodite drugačijim rezonom, ništa se nije popravilo – a trebalo bi razmisliti o odluci o bojkotu, onda smo u velikom problemu.

Pod tri – Neko bi da iskoristi nezadovoljstvo građana i da ima sigurnih 3+ procenata?

Jedino što mogu da vidim kao obrazloženje da se debata ponovo otvori jeste da eventualno neki politički subjekt želi da iskoristi rast nezadovoljstva kod jednog dela građana (verujem da se to desilo sa jednim delom do sada apatičnog biračkog tela) i da politički profitira tako što će sigurno preskočiti cenzus ili ostvariti koji procenat više glasova nego što su eventualno mislili da mogu pre marta.

A sa druge strane, da zbog toga prekrši datu reč, promeni svoju odluku i praktično obrne poruku koju je do juče slao građanima i svojim biračima? Ne vidim uopšte pod kakvim obrazloženjem bilo koji opozicioni subjekt sada može da promeni odluku o tome da bojkotuje izbore? Da li mislite da ne biste razočarali svoje birače koje ste do juče ubeđivali da je bojkot odgovor sve ovo? Ili mislite da možete da skupite nove? Našoj političkoj sceni toliko nedostaje doslednosti, integriteta i držanja do izgovorene reči. Ne može se suprotnim potezima od tih privući podrška, koliki god da bio bes građana prema aktuelnoj vlasti.

I toliko od mene o tome da li bojkot ili ne. Možemo da pričamo o drugim aspektima te odluke, ali o tome da li bi opozicija trebalo da bojkotuje izbore ili ne, sada zaista više nema smisla.

Čuvajte se!

Boban Stojanović, politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati