Kolumne

Boško Obradović

29. 03. 2020. 07:35 1

VIKEND KOLUMNISTA DIREKTNO Кriza nije samo problem, već i šansa

Sve više je komentara i analiza stručnjaka u svim društvenim oblastima da će aktuelna pandemija imati velike negativne posledice po čovečanstvo, pre svega u sferi ekonomije.

Međutim, moje sumnje idu u drugom pravcu: da će po uspešno završenoj borbi protiv nove zarazne bolesti svetska civilizacija nastaviti sve po starom, posebno kada je u pitanju neoliberalna ekonomska mantra. Ili – što bi bilo još opasnije – da će se ova vanredna situacija na svetskom planu iskoristiti kao vežba za još radikalnije oblike ugrožavanja ljudskih prava i širenje totalitarizma raznih vrsta.

A zapravo bi ova svetska kriza mogla biti ne samo ogroman problem po zdravlje stanovništva i ekonomski opstanak već i veliki nauk i šansa.  Pre svega, u sferi duhovnosti i smisla života. Da malo zastanemo i zapitamo se: Gde jurimo? Šta je najvažnije u životu? Šta su prioriteti? I da ih odredimo iznova i postavimo kako treba. Ova kriza bi umesto razularenog individualizma i materijalizma mogla da dovede do promene svetske paradigme i uspostavljanja novog sistema vrednosti u kome bi na prvo mesto ponovo došle prave vrednosti poput odgovornosti, brige o bližnjem svom i solidarnosti, ili bio obnovljen značaj tradicionalnih zajednica kao što su brak, porodica, verska zajednica, nacija, država, ekonomski patriotizam... Кućna izolacija i za nekoga prisilni povratak porodičnoj zajednici definitivno je dokaz da u svakom zlu ima i neko dobro.

 

Zasigurno nikada ne bismo izdvojili ovoliko vremena jedni za druge, a kamoli da bismo ovoliko razmišljali o potrebi šire društvene solidarnosti. Pandemija se pokazuje kao gorka učiteljica života – samo da mi budemo ozbiljni učenici.  Ovo je poslednji čas da shvatimo da domaći ekonomski interesi moraju doći u prvi plan i da ne smemo dozvoliti da strane banke i multinacionalne kompanije okupiraju našu državu dok domaća privreda i poljoprivreda propadaju. Upravo suprotno, sve snage države treba da rade za domaće preduzetnike i nova radna mesta u domaćoj proizvodnji i uslugama. 

Ova kriza podseća da ne možemo bez sela i poljoprivrede. Ne samo da se život na selu u ovim vanrednim okolnostima pokazao kao slobodniji i manje zdravstveno rizičan, već je sopstvena proizvodnja zdrave hrane zalog i opstanka nacije i zdravstvene bezbednosti u celini. Tu je sada otvoren prostor ne samo za stvaranje najvećeg broja realnih novih radnih mesta već i za obnovu i razvoj seoskih zadruga, porodičnih firmi i prehrambene industrije. 

 

Važna pouka koju je donela ova kriza jeste i da smo se grdno ogrešili o najvažnije profesije u našem društvu, a iznad svega zdravstvene i prosvetne radnike, vojnike i policajce. Posebno kad je teško, a i u redovnim okolnostima, njih i njihovu ulogu i značaj ne može ništa da zameni. Bez stručnih ljudi i struke sistem ne postoji i trebalo bi izvući ovu pouku da njihov autoritet i svakovrsna podrška njima moraju da budu mnogo veći u budućnosti.  I konačno, ova kriza je pokazala da moramo imati normalnu vlast.

Jer, ako jedna vlast nije normalna – to se posebno očituje u vanrednim okolnostima, a to onda može biti pogubno po naciju. Zato prva mera koju kao narod moramo doneti nakon završetka ove krize - da bismo uspešno otklonili njene posledice - jeste promena vlasti. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati