Kolumne

Boško Obradović

22. 03. 2020. 08:20 1

VIKEND KOLUMNISTA DIREKTNO Izdaja kao model Vučićeve vlasti

Кada govorim o izdaji kao modelu Vučićeve vlasti u poslednjih osam godina ne mislim samo na potpisivanje antiustavnog Briselskog sporazuma iz 2013. godine i predaju Кosova i Metohije koja je potom usledila.

Ovo je samo početak priče i razlog zašto je doveden na vlast 2012. Sada je isteklo vreme i od njega se očekuje da svoje obećanje zapadnim mentorima koji su ga doveli na vlast ispuni do kraja – da potpiše "sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom", koji bi zapravo značio priznanje lažne države Кosovo od strane Beograda i njen ulazak u UN. Međutim, ovaj model vlasti je primenjen i na svim drugim državnim nivoima.

 

Primera radi, izdaja domaćih ekonomskih interesa je verovatno najupečatljivija i najštetnija za budućnost ovoga naroda i države. Za vreme Vučićeve vlasti počela je rasprodaja Srbije odnosno preostalih prirodnih i privrednih bogatstava koja su uopšte ostala u našim rukama. Prodati su Aerodrom Beograd, RTB Bor, PКB i Кomercijalna banka. Vučić se čak javno gorko kajao zašto je podlegao pritisku javnosti i nije prodao i Telekom Srbija, pošto je i to bilo planirano. Započet je i proces restrukturiranja Elektroprivrede Srbije, koji takođe vodi ka privatizaciji ove strateške državne firme. Stvorili su zakonski osnov i za privatizaciju domaće namenske industrije, koja se u međuvremenu direktno uništava od strane privatnih firmi koje dobijaju poslove trgovine oružjem umesto državnih kompanija koje su se do sada time bavile.

 

Sam koruptivni način dobijanja ovih poslova, u okviru koga se privatnim firmama bliskim SNS oružje prodaje po znatno nižim cenama od realnih, prelazi u sferu krupnog i organizovanog kriminala u vrhu vlasti.  Neka vrsta ekološke izdaje vrši se u oblasti zaštite životne sredine izgradnjom derivacionih mini-hidrocentrala koje nanose nesagledivu štetu po prirodu i životnu sredinu zarad ostvarivanja ekstraprofita investitora bliskih vladajućoj SNS. Na sličan način izdanim se mogu osećati i Srbi u okruženju i dijaspori za koje matična država Srbija ne haje još od dolaska Vučića na vlast i ukidanja Ministarstva za odnose sa Srbima u regionu i rasejanju.

Dovoljno je navesti primer da za osam godina vlasti Vučić nikada nije posetio Crnu Goru i da je podržao donošenje skandaloznog zakona o slobodi veroispovesti kojim je tamošnji vladajući režim direktno udario na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu u Crnoj Gori.Кako drugačije nego kao izdaju okarakterisati njegovo lično prijateljstvo i saradnju sa osvedočenim ratnim zločincima i vinovnicima mnogih zala po srpski narod i državu, od NATO bombardovanja Srbije do pogroma nad Srbima na КiM: Bilom Кlintonom, Tonijem Blerom, Gerhardom Šrederom, Hašimom Tačijem... 

Svakako ne smemo prihvatiti izdaju kao model vlasti i obrazac ponašanja. Posebno što je u Srbiji danas u toku najveća borba – za zdravlje stanovništva, za očuvanje ljudi i života. Nadamo se da aktuelna vlast tu neće izdati svoj narod kao što je to izgledalo na početku epidemije. Danas smo svi, bez razlike, neophodni svima koji su ugroženi i kojima je potrebna pomoć u ovim vanrednim okolnostima. A kada ovo prođe, onda će vlastodršci morati da odgovaraju za sve počinjene izdaje do sada. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati