Kolumne

[ Izvor: Boban Stojanović ]

17. 03. 2020. 18:58 0

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Politika u doba korone - moramo biti odgovorni

"Sada je neophodno udruživanje svih snaga, pozivanje samo na odgovornost i na solidarnost. I zato molim sve političke i društvene aktere – da sve snage usmere upravo u tom pravcu".

Koronavirus, raspisivanje izbora i uvođenje vanrednog stanja

Pre 13 dana su raspisani izbori i očekivali smo da uđemo u izbornu kampanju u doduše neredovnim okolnostima zbog najavljenog bojkota izbora od strane opozicije, ali kao da niko nije mogao da očekuje šta nas čeka samo dve nedelje kasnije - RIK je obustavio sve izborne radnje, a dan ranije je uvedeno vanredno stanje u Republici Srbiji zbog borbe protiv koronavirusa. Posebno imajući u vidu konferenciju za medije povodom koronavirusa krajem februara kada smo dobili poruke da apsolutno nemamo o čemu da brinemo kada se radi o koronavirusu.

I zaista, situacija je takva da bi politiku u ovom trenutku trebalo da ostavimo po strani. I sam odbijam da komentarišem veliki deo pitanja, pre svega kako će sve ovo uticati na vlast i opoziciju, kome odgovara odlaganje izbora, kome ne, a posebno sam bio ljut na pitanje da li je koronavirus veća opozicija vlasti od opozicije. Ne, ne treba time sada da se bavimo. Biće prilike da se politika tumači, a da se politički akteri bore za glasove birača.

Izuzetno je važno da se u ovom trenutku svi ponašaju odgovorno i verujem da je to ključna reč koja nam je potrebna, ali ne samo reč – već upravo takvo ponašanje svih društvenih i političkih aktera. Vlast mora da odgovorno postupa i uradi apsolutno sve što joj stoji na raspolaganju kada je kontrola širenja virusa u pitanju, da ne vodi borbu sakupljanja političkih poena, da ne vodi kampanju u ionako obustavljenim izborima i da se u ovim trenucima ne govori o tome šta je bilo pre 5-8 ili 10 godina. I tako se pokazuje društvena i politička odgovornost pored mera koje država sprovodi.

Opozicija takođe treba odgovorno da postupa i da pomogne koliko može, što i jeste urađeno jednim setom preporuka. Pored odgovornosti, u ovom trenutku treba da se stvori opšta društvena solidarnost, što je druga najvažnija osobina koja treba da obeleži ovaj period, a političari treba da budu ti koji će da je kreiraju kao predstavnici građana.

Građani moraju pre svega da budu odgovorni prema sebi i svojim bližnjima. Da poštuju savete lekara i stručnjaka, da budu solidarni prema komšijama i da se zajednički svi potrude da lakše prođu ovaj period.

Ukidanje društvenih mreža – besmislen predlog koji (nadam se) niko neće uzeti za ozbiljno

Stigao je danas predlog Nebojše Krstića da se ugase društvene mreže zbog širenja panike i uznemiravanja javnosti. Svašta bih napisao oko ovog predloga, ali upravo u skladu sa prethodno traženom odgovornošću od svih – samo ću napisati da će Nebojša Krstić dobiti odgovor na ovaj predlog čim se situacija oko korona virusa smiri, jer smatram da se sada ne treba baviti tim stvarima. A nadam se da nikome neće pasti na pamet da Krstića posluša, jer su društvene mreže izvor informisanja za mnoge, prilika za lakše provođenje vremena u samoizolaciji, prilika za druženje, a za mnoge i način privređivanja. O eventualnim uticajima na prava i slobode građana da ne pričam.

Politička borba u Srbije – uskoro će se svi vratiti tome

A politička borba? Biće prilike za nju, svi ćemo se kroz neko vreme vratiti normalnim životima, pa i političkim nadmetanjima, komentarisanju i učešću u društvenom i političkom životu generalno. Sada je neophodno udruživanje svih snaga, pozivanje samo na odgovornost i na solidarnost. I zato molim sve političke i društvene aktere – da sve snage usmere upravo u tom pravcu.

A do tada - čitajte, informišite se i brinite o svojim bližnjima. Ko ima višak vremena, preporučujem knjigu Nebojše Vladisavljevića – "Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra“ objavljenu krajem prošle godine.

Čuvajte se.

Boban Stojanović, politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati