Kolumne

28. 01. 2020. 18:59 0

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Posledice odluke pokreta 1 od 5 miliona da izađu na izbore

Prošlog utorka je na društvenim mrežama odjeknula vest o tome da će pokret #1od5miliona izaći na izbore ukoliko Nova stranka i Stranka moderne Srbije ne proglase bojkot i da na taj način štite Sporazum sa narodom.

Moram da naglasim da tada nisam razumeo logiku takve najave, jer ako promovišeš i zalažeš se za bojkot mesecima - onda ne postoji nijedna stvar koja može da te natera da izađeš na izbore. Pokret je dao rok od 7 dana pomenutim strankama da se odluče i da će nakon toga saopštiti svoju konačnu odluku.

Očekivao sam da je to vid pritiska i da će ovog utorka saopštiti kako naravno ne izlaze na izbore i da je to bio pokušaj da se zaštiti Sporazum sa narodom. Danas je vest ipak takva da se ovaj pokret odlučio da izađe na izbore sa obrazloženjem da će na taj način „sprečiti prevarante i trojance da opet prevare narod i pojedu nam još četiri godine života održavajući Aleksandra Vučića na vlasti. Ovo je obračun sa svima koji su od Srbije napravili poligon za svoje politikanske igre, isti sistem preživljava već decenijama.“ U obrazloženju ovakve odluke se navodi i da se neke stranke potpisnice Sporazuma spremaju za izbore, kao i pojedini članovi stranaka koje su u bojkotu, ali i da se deo opozicije koja je kako navodi deklarativno u bojkotu – sprema za izbore na lokalnom nivou.

Zbog svega toga, ali i kako su naveli zbog utrkivanja ko će biti lider opozicije, kako će tako menjati sistem i zato što se godinama unazad uvećava broj malih stranaka i pokreta koji kroz različite koalicije izlaze na izbore i ulaze u parlament - pokret 1 od 5 miliona će izaći na izbore.

Kako odluka utiče na proteste i građane?

Ovom odlukom protesti su okončani. Bez obzira na brojnost, uspone i padove – za mene su protesti bili događaj 2019. godine samom činjenicom da toliko dugo traju i da su u zavisnosti od perioda izvukli veliki broj građana na ulice. Njihovo gašenje ne odgovara nikome ko je protiv aktuelne vlasti. Takođe, siguran sam da se veliki broj građana koji su makar jednom izašli na subotnju šetnju oseća razočarano zbog ove odluke upravo iz razloga što su sam pokret 1od5 miliona i protesti kao takvi - bili veliki zagovornik bojkota i sa protesta su jasno slate poruke da se izbori u ovakvim okolnostima moraju bojkotovati. Ostaje pitanje da li će proteste nastaviti neka nova grupa – opozicione partije, neki drugi građani, aktivisti i sl.

Kako odluka utiče na bojkot i opoziciju?

Siguran sam i da će ova odluka uzdrmati bojkot, odnosno sam narativ koji je bojkot za sada stvorio i koji tek treba da stvori. Taman kada je Pokret slobodnih građana proglasio bojkot i kada se očekivalo da se krene u snažnu kampanju – kako od političkih aktera, tako i od pokreta 1od5 miliona i samih protesta koji je trebalo da budu početak svih aktivnosti bojkot kampanje, sada se dešavaju nove podele i novi rascepi između svih ovih aktera. Siguran sam da ova odluka neće uticati na stranke i pokrete koji su proglasili bojkot da svoju odluku promene – a ako zaista postoje indicije da se neke stranke spremaju za izbore na lokalu, centrale stranaka moraju to da komuniciraju sa svojim lokalnim odborima i ako je odluka da se izbori bojkotuju, jasno je šta se dešava sa onima koji ne poštuju ključne odluke partije. I opozicija mora da zna, da nekakvim lažnim listama grupa građana može samo da nanese štetu bojkotu i da time sami delegitimišu bojkot. Uslova za izbore nema – odluke o bojkotu su doneli najviši organi svih stranaka i pokreta i tu ne sme da bude nikakvih izuzetaka. Za 1. februar je najavljen skup koji izgleda da bi trebalo da započne ozbiljniju bojkot kampanju i to jeste put na koji opozicija mora da se usredsredi. Ko je u bojkotu – tu je, ko u međuvremenu proglasi bojkot – dobrodošao je. Ali se bojkot opozicija mora grupisati i krenuti zajednički da radi.

Kako odluka utiče na izbore i njihove rezultate?

Jako loše zvuči da oni koji su više od godinu dana organizovali proteste, zalagali se za slobodne i poštene izbore, pozivali na bojkot - sada izlaze na izbore. Iako je na prvoj konferenciji za medije saopšteno da će izaći na izbore kako bi sprečili one koji nisu proglasili bojkot da uđu u parlament, na današnjoj konferenciji je rečeno da je ovo prilika da bojkot bude deo budućeg parlamenta, što je popriličan nonsens – jer bojkot izbora i učešće na izborima ne mogu da budu u istoj rečenici. Izlaskom na izbore i ulaskom u parlament ne može se promovisati bojkot. Što se rezultata izbora tiče – siguran sam da ova odluka neće preterano uticati na to kolika će izlaznost biti, a ni ko će ući u parlament, čak ni sa ovim smanjenjem cenzusa na 3% i da pokret 1od5 miliona, kao ni mnogi drugi akteri koji su takođe odlučili da na izbore izađu ne mogu da preskoče ni taj izborni prag.

Šta odluka znači za pokret #1od5 miliona?

Duboko sam uveren da je po sam pokret ova odluka izuzetno pogrešna. Iako možda nisu svesni toga, odluka da se izađe na izbore je gotovo izbrisala svu borbu i doprinos koji su organizatori protesta dali u prethodnih godinu i kusur dana. A uz to su i razočarali veliki deo građana koji su zajedno sa njima šetali iz subote u subotu. Pokret je ovom odlukom da izlaze na izbore postao politički subjekt i sada su ušli u jednu potpuno drugačiju arenu. Kakvu političku sudbinu će imati pokret nakon potpuno suprotne odluke od onoga što su mesecima zagovarali – ostaje da se vidi, ali s obzirom da su sami građane ubeđivali u bojkot, postaće žrtve sopstvene kampanje. Ne mislim da se iza ove odluke krije bilo šta i bilo ko. Niti vlast, niti opozicija. Samo pogrešna odluka u još pogrešnije vreme. Šteta je zbog protesta i sve energije koju su dali u borbi za slobodu ovog društva. Šteta je da se na ovakav način sve završi. Ali svako se suočava sa posledicama svojih odluka, tako će i pokret 1od5 miliona.

 

Boban Stojanović
Politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati