Izbori 2024

D. Ljutić

04. 06. 2024. 06:56 5

Kult fizičkog i verbalnog nasilja SNS: KO KOGA OVDE BIJE?

Ono što se do sada pokazalo, to je da SNS nije spreman ni na kakav dijalog, ni na kakav dogovor i ni na kakvo priznavanje greške. Pretnja "pretnjom“ tako postaje svojevrstan apsurd i jedan u nizu represivnih poteza vlasti, koje po svaku cenu žele da uguše svaki suprotan glas i svako suprotno mišljenje. SNS je i na ovim izborima pokazao veliki nivo agresije u pripremi svoje izborne pobede po svaku cenu.

Od "pristojnih" batinaša, maskiranih nasilnika koji nasrću na građane, režim ne oskudeva. Govoriti o nasilju u Srbiji, to bi mogao da bude stereotip koji je objašnjen podelom društva i distribucijom mržnje sa najvišeg mesta. Ali, nasilje, bilo ono verbalno, realno, latentno, sprovodi se bez prekida, i ima dimenzije vladajuće paranoje.

Nasilje nad drugačijim mišljenjem prethodi pretnjama, koje postaju opasne najave istinske fizičke agresije. Inicijativa ProGlas saopštila je da su lokalni izbori koji su u Srbiji održani 2. juna, "nisu bili ni fer ni slobodni", kao i da su u eskalaciji nepravilnosti i nasilja prevazišli i "najcrnja predviđanja".

Nepoznate osobe šmrkom su pokušale da rasteraju aktiviste i novinare koji su se okupili kod Novosadskog sajma sa namerom da uđu u jedan od kol centara Srpske napredne stranke u Novom Sadu. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i na toj poziciji nastavila je sa sramnim izjavama o nasilju i targetiranju svih onih koji kritikuju vlast i drugačije misle. Na pitanje novinarke N1 Žakline Tatalović zašto nije osudila napad na novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića, dovela je u pitanje istinitost te informacije zaključujući da je pitanje ko je koga udario.

U međuvremenu, predsednik SNS Miloš Vučević izjavio je da su kol centri legalna stvar i da je danas (izborni dan) na delu bio "čist fašizam" jer je "rulja pokušala da uđe i da linčuje" ljude u njima, da su im, kako kaže, zabranjivali dotok vazduha, dostavu vode i hrane.

Kada se, još davne 2012. videlo na koga režim u propagandnom smislu računa i kada su shodno tome na površinu izbila imena "Pink", "Hepi", "Informer", svakome iole upućenom bilo je jasno da je đavo odneo šalu i da će Srbija, bez obzira na tadašnje novoradikalsko "presvlačenje" SNS-a biti pretvorena upravo u ono što danas jeste, u poligon za obračun sa neistomišljenicima. Platforma nasilja je bespravno sazidana u vrhu vladajuće stranke i to je osobena filozofija poželjnog ponašanja rulje u društvu kojem ta ista rulja i rukovodi. A to zapravo i jeste jedan od ciljeva naprednjačkih medijskih, pa i sudskih harangi, da pokažu kakvu imaju moć da ljudima unište život. Tako se drugima šalje poruka da treba da ćute i sede kod kuće.Predsednik Srbije i neformalni lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić došao je posle izbora u sedište te partije gde je, zajedno sa svojim stranačkim kolegama, saopštio rezultate lokalnih izbora. Na molbu da prokomentariše što se "narod bije po ulicama", Vučić je ljutito odgovorio da zapravo "batinaši tuku poštene ljude".

Tako Vučić neguje svoj osećaj da može da drži pod kontrolom bukvalno kompletnu Srbiju, svaki njen deo. To postaje opasno i s vremenom ulazi u malignu fazu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati