Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

14. 04. 2024. 19:40 6

Kako vlast pokušava da umanji značaj lokalnih izbora

Dok se čeka odgovor predsednice parlamenta Ane Brnabić na opozicione predloge za promenu izbornih uslova i održavanje svih izbora u jednom danu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkriva da je njegov stav bio da svi izbori budu 2. juna, ali da je u Srpskoj naprednoj stranci po ko zna koji put navodno preglasan.

Od odgovora na zahteve opozicije za sada nema ni slova i nije poznato do kada će se čekati. Vreme koje curi ide na ruku samo predstavnicima vlasti.

- Ako je tačno to da će svi izbori biti 2. juna, onda to opoziciju stavlja u tešku situaciju, budući da su rokovi toliko kratki da teško da nešto može da se promeni - kaže Ivana Petronijević Terzić iz Demostata.

Ideja da preostali izbori budu održani svi 2. juna i da se skrate mandati za oko 80 predsednika opština ili gradonačelnka navodno je potekla od predsednika Aleksandra Vučića.

- Ja sam bio za to da se sve održi 2. juna, ali ljudi su u stranci bili protiv toga, na mnogim mestima neće da podnesu ostavke, treba da nagovorite sve odbornike da podnesu ostavke - hoće, neće - mislim da treba da sednu da razgovaraju oko toga - ističe predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ono što je za sada navodno sigurno je da se datum izbora u Beogradu neće menjati, a samim tim već se ukazuje da prvi zahtev opozicije moguće da ne bude prihvaćen - a to je odlaganje izbora u glavnom gradu.

- Oko datuma izbora za Beograd nema više pregovora, oni su raspisani i desiće se 2. juna. Možemo da vidimo hoćete li ostale izbora da pomerite unazad - navodi predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Ponuda vlasti se polako nazire, a ono što se ne nazire jeste ispunjavanje preporuka ODIHR-a, pre svega onih koji se tiču biračkog spiska, formiranja komisije za izborne radnje i otvaranje medija.

- Videćemo da li će opozicija ostati usklađena, da li će svi doneti istu odluku da bojkotuju ili izađu na izbore. Važno je za opoziciju da ostane jedinstvena i ima tu vrstu sabornosti da zajedno nastupe i da njihova odluka bude zajednička - ističe Petronijević Terzić.

Međutim, predsednik Srbije poručuje da građane to ništa ne zanima, kao i da ima mnogo većih problema od izbora, pa i ispunjavanje uslova.

- Ako pitate bilo koga od građana, pošto sam ja pitao u velikom istraživanju koje sam radio, koga sad interesuju lokalni izbori - ne biste verovali da to interesuje dva posto građana Srbije - naglašava Vučić.

Da li je zaista tako ili predstavnici vlasti pokušavaju da umanje važnost izbora koji slede? Ako se zna da na njih izlaze u nikad široj koaliciji. Odgovor se možda sam nameće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati