Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

11. 04. 2024. 12:37 7

"Predstava za goste": Opozicija napustila sastanak u Skupštini

Deo opozicije koji je danas prisustvovao trećem kolegijumu u Skupštini Srbije napustio je salu nešto posle 12 sati.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je na konferenciji za novinare posle sastanka da su napustili "takozvani sastanak".

- Nešto što je trebalo da liči na nastavak dijaloga - rekla je.

Prema njenim rečimna, sastanak je bio "samo predstava za goste".

Podsetimo, ovom trećem sastanku dela opozicije i predstavnika vlasti, za razliku od prethodnih sastanaka, ovom su prisustvovali i predstavnici NVO – CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija. Tu su bili i američki ambasador Kristofer Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

Aleksić: Nema volje, žele da se igraju sami

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije rekao je uoči kraja sastanka da vlast ni danas nije pokazala želju da se postigne dogovor tako što će svi izbori biti spojeni i da se napravi dogovor o medjima.

- Oni su planirali sastanak tako da govorimo o nekim stvarima koje jesu deo Odirovih preporuka, ali suštinski ne menjaju ništa. To su promene tih pet zakona - precizirao je Aleksić.

On je kazao da se ne mogu tokom kampanje simulirati pregovori o izbornim uslovima, a SNS je već predao izbornu listu i u kampanji su.

- To je potvrda da vlast ne želi da suštinski ništa promeni, ne želi opoziciju, ne želi da se političke tenzije u društvu smanje, već da manupuliše i dalje da stvaramo privid da se tu nešto dešava - istakao je Aleksić.

On je podsetio da je prva preporuka ODIHR-a bila da se sve preporuke ispune pre raspisivanja narednih izbora, ali da je opozicija odustala i od te prve preporuke, tražeći one osnovne.

- Nema volje, žele da se igraju sami - istakao je Aleksić.

Kada je reč o prisustvu stranih ambasadora Kolegijumu, Aleksić je rekao da ga je to iznenadilo i da opozicija nije bila unapred obaveštena.

Tepić: Sastanak se pretvorio u farsu za goste

Marinika Tepić, narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde, rekla je da je opozicija napustila sastanak, jer se oni, kako je rekla, pretvorio u farsu i predstavu za goste.

- Potpuno je bilo jasno iz uvodnog izlaganja Ane Brnabić u kom pravcu će sve ići. Mi smo išli sa jasni stavom da izbori, onako kako oni žele da ih organizuju, su nemogući. Rekli smo da ne možemo da učestvujemo u ovoj vrsti razgovora dok se izbori ne odlože i dok se ne primene preporuke ODIHR-a. Bila sam slobodna da pitam uvažene goste (ambasadore SAD i EU prim.aut) da li u njihovim državama zaposleni u javnim ustanovima bivaju kažnjeni ako odbijaju da odu na miting vladajuće stranke - navodi Tepić.

Lutovac: Mi smo u političkoj krizi

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i narodni poslanik, rekao je da nije moguće rešavati tehničke preporuke ODIHR-a dok se ne ispune tri osnovna uslova koja je postavila opozicija.

- Oni nisu hteli da dopune dnevni red. Mi smo na vreme tražili dijalog, dijalog je zakazan tek dva dana pre raspisivanja izbora, a onda kad smo ušli u taj cajtnot, onda je počelo da se razgovara i da nam se nude neki razgovori i da se lažno tvrdi da su prihvaćena prva dva zahteva. Očigledno je da je ovaj dijalog zakazan pre svega sa ciljem da bi međunarodnoj zajednici i građanima Srbije prikazali da su otvoreni za dijalog. Suština je što oni negiraju da postoji problem sa izborima i politička kriza - navodi Lutovac.

"Idemo ka tome da izbori budu nelegitimni"

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta navela je da demaskirana priča da vlast želi da ispuni preporuke, a da opozicija to stopira.

- Mi idemo ka tome da naredni izbori budu održani bez ispunjenih preporuka ODIHR. Ana Brnabić, kad kaže da je zakonski morala da raspiše izbore, ona prikriva da je raspisala izbore čijim će se održavanjem kršiti svi drugi zakoni ove zemlje i da će oni biti nelegitimni - navodi Đorđević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati