Izbori 2024

Direktno.rs

09. 04. 2024. 22:21 5

"Treba iscrpeti svaku mogućnost za razgovore"

"Nije stvar u datumu, već u izbornim uslovima, odnosno u tome da omogućimo građanima Srbije da na poštenim izborima biraju svoje predstavnike, jer alternativa tome je nastavak političkih tenzija u društvu i građanska neposlušnost, a to nije nikome u interesu", rekao je za televiziju Euronews predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

Govoreći o mogućem neizlasku opozicije na izbore ukoliko vlast ne ispuni sva tri zahteva opozicije, Aleksić kaže da treba iscrpeti svaku mogućnost za razgovore iako nema još puno vremena, kao i da su svi svesni toga da bojkot nije sjajno rešenje, već alarm koji signalizira da u jednom društvu nešto ozbiljno ne valja.

- Stav moje organizacije NPS je da treba učestvovati u razgovorima jer je prvobitno opozicija i inicirala razgovore o izbornim uslovima. Nemamo mi pravo da nam išta bude teško, mi imamo obavezu prema građanima koji su glasali za nas i dali nam svoje poverenje da se borimo. Ipak, naposletku će naša lista, kao i do sada, zajednički na sastanku doneti odluku kako ćemo odgovoriti na poziv Ane Brnabić - rekao je Aleksić.

On dodaje da, iako stranke i postoje kako bi učestvovale na izborima, opozicija ipak neće učestvovati u "šibicarenju" i predstavama za javnost ove vlasti.

- Ponašanje vlasti do sada govori nam da nemaju iskrenu nameru da se nešto promeni na bolje, ali ipak i dalje ima prostora za pomak. Ukoliko se do kraja nedelje ne pokaže dobra volja da se ostvare minimalni uslovi koji su prioritetni za realizaciju izbora, vlast ne može da ičekuje da na izborima 2. juna učestvuje opozicija - izjavio je Aleksić.

Upitan o argumentu predsednice Skupštine Ane Brnabić da bi spajanje lokalnih izbora sa beogradskim bilo kršenje zakona, Aleksić kaže da taj argument ne stoji, jer bi jedno od mogućih rešenja bilo da se u izbornom zakonu samo produži rok za raspisivanje izbora sa 120 na 150 dana.

- I Ana Brnabić i Aleksandar Vučić zaboravljaju da su 65 gradonačelnika i predsednika opština širom Srbije prošle godine naterali da podnesu ostavke. To im izgleda nije bio presedan i kršenje zakona. Takođe, nije im protivustavno kad Vučić prihvati implementaciju takozvanog "francusko-nemačkog" plana i Ohridskog sporazuma? - rekao je Aleksić.

Odgovorivši na komentare na račun opozicije, Aleksić je podsetio da "položaj opozicije u Srbiji odavno nije bio teži", da se "opozicija proganja i marginalizuje kao da je neka vrsta koju treba iskoreniti", te da je imajući sve to u vidu "opozicija ostvarila dobar rezultat na izborima u decembru, skoro identičan rezultatu Srpske napredne stranke kada su fomirali vlast, i to sve uprkos izbornoj krađi i strašnim izbornim neregularnostima".

- Mi živimo u zemlji u kojoj nam predsednik govori o letećim automobilima i dolasku "Luj Vitona", a ljudi nemaju kanalizaciju, odnosno elementarne uslove za život u 21. veku. Da institucije funkcionišu, već bi se mnogima sudilo za krađu izbora i krivotvorenje biračkog spiska. Borimo se protiv mafijaške organizacije i uzurpiranih institucija. Iako bih ja to voleo, kako mi u takvim uslovima da upoređujemo političke programe i raspravljamo o različitim politikama - zaključio je Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati