Izbori 2024

D. Ljutić

10. 04. 2024. 06:59 5

TUKU OPOZICIJU, SELE BIRAČE Kako SNS zamišlja slobodne izbore i preporuke ODIHR-a

Režim smatra da Izbore treba da dobije pre dana za glasanje, prebrojavanja, potpisivanja zapisnika. Ključni elementi u njihovoj dobitnoj kombinaciju su migracija birača, prebijanja i ucene, kupovina glasova. Oni su uvereni da su u pravu i da ih je narod na televizijama sa nacionalnim frekvencijama dobro video, čuo i razumeo. Sve to oni čine zbog odbrane pristojnog srpskog sveta od "bahatih građana" i "stranih plaćenika". Dakle, vlast se na terenu neće obazirati na ono što kaže međunarodna zajednica, već će suštinski nastaviti po starom.

Dok domaćoj i stranoj javnosti pokušava da "zamaže" oči navodnom Radnom grupom za primenu preporuka ODIHR, vlast predvođena Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić uveliko krši te iste smernice.To dokumentuje i slučaj "Mala Krsna", obraćanje predsednika Srbije na skupu SNS u Sportskom centru Šumice, ali i nedavni fizički napad na opozicionare. 

Ironija je u tome što se nakon oštre Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se traži međunarodna istraga izbora u Srbiji, a zatim i izveštaja ODIHR u kom je dato čak 25 preporuka kako bi se izborni uslovi u Srbiji poboljšali i makar počeli da liče na demokratske, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić "zaklinju" da će sve preporuke ispoštovati.

I, kako su "ispoštovali"? U Kaću kod Novog Sada prošlog vikenda su napadnuti članovi Stranke slobode i pravde (SSP) i zbog toga što su delili informatore, odnosno flajere na kojima je bio predsednik SNS Miloš Vučević. Anesteziolog i predsednik Gradskog odbora SSP Vladimir Vrsaljkov brutalno je pretučen, a njegovu koleginicu Maru Puškaš spasao je drugi kolega iz stranke. Dakle, jedan deo života građana predviđen je da bude uništen i svako se nada da neće biti obuhvaćen tom brojkom, ali još uvek je mnogo onih izloženih neposrednoj opasnosti od planova i opasnih namera vlasti.

Kada kola krenu nizbrdo, onda gravitacija loših događaja povlači za sobom razne nepovoljne stvari po SNS. Nema sumnje da se Aleksandar Vučić i povodom ovog događaja u Kaću može veoma brzo uspaničiti jer mu zvezde nisu baš naklonjene ovih dana, iako on želi da se predstavi kao neprikosnoveni faktor stabilnosti i predsednik svih građana, onih pristojnih i nepristojnih.

U vatru je zato ubacio baš bivšeg prvog čoveka Novog Sada. Miloš Vučević, kvazipredsednik SNS-a, rekao je da će SNS u Beogradu voditi do sad "najjaču“ kampanju: ići će "od čoveka do čoveka, od vrata do vrata". To više zvuči kao pretnja a ne kao poziv na demokratsku borbu za glasove. Uostalom, zašto bi oni išli od čoveka do čoveka, ako su već mnoge ljude na njihovim radnim mestima i u privatnom i u državnom sektoru već registrovali i ucenili, te ih vode kao svoje sigurne glasače?

Prikupljeni su dokazi o organizovanom dovođenju birača u Beograd iz raznih delova Srbije, ali i s Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske za izbore u decembru prošle godine. Posmatračka misija Crta saopštila je da je na izborni rezultat u Beogradu nesumnjivo uticala organizovana migracija birača, koja je, kako navode, i nelegalna i nelegitimna, i koja, kako naglašavaju, nije mogla biti provedena bez znanja MUP-a. Taj isti MUP najavio je krajem marta pojačan nadzor prijave prebivališta i terenske kontrole. Šta se dogodilo? Gotovo svi koji žive u Beogradu znaju gde je Bulevar despota Stefana 107.To je zgrada Uprave policije gde su prijavljena tri birača. U Policijskoj upravi Mije Kovačevića se nalazi prijavljenih 15 birača.

- Pitamo policiju "da li vi zaista učestvujete u ovome" - kaže Miodrag Gavrilović, potpredsednik DS-a.

Učešće predsednika Republike Vučića u izbornoj kampanji (bilo kao nosioca liste, bilo kao aktera funkcionerske kampanje kojom se podržava stranačka kampanja) na izborima na kojima nije kandidat - nije u skladu s poštenim, fer izborima. Naprotiv, podrazumeva nepoštovanje Ustava, sukob interesa i zloupotrebu državnih resursa. I to je bila jedna od početnih prigovora ODIHR-a.

U nedavnom istraživanju BIRODI-a, na pitanje da li bi glasali za listu SNS-a ako Vučić ne bi bio nosilac liste, čak 80 odsto onih koji su prethodno za nju glasali odgovorilo je - "ne znam" ili "ne"!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati