Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

01. 04. 2024. 17:16 1

Ove zahteve je opozicija predala Ani Brnabić

Kao što je i najavila opozicija je predsednici Narodne skupštine Ani Brnabić predala tri zahteva za poboljšanje izbornih uslova, a to su: revizija biračkog spiska, ravnopravan pristup RTS-u i održavanje svih izbora zajedno.

Prva dva zahteva vezana za birački spisak i medije prihvaćen je odmah, ali treći zahtev je odbijen. Nakon toga otpočeli su pregovori vezani i za taj zahtev. Nakon završetka sastanka, predsednik Demokratske stranke i jedan od učesnika dijaloga, Zoran Lutovac, dao je kratku izjavu.

- Predali smo im zahteve i dali rok do srede da se izjasne - navodi on.

S druge strane, Miloš Jovanović, lider Novog DSS, ističe da je u sredu novi sastanak.

- Sve ćemo videti u sredu kada se nastavlja sastanak i kada se očekuju odgovori vlasti na krajnje opravdane zahteve opozicije. Mi smo izneli tri zaista elementarna zahteve koji treba da obezbede koliko toliko normalan izborni proces. Za sada ne deluje da je vlast spremna da razgovora o sva tri zahteva. Vremena je sve manje ali kao što rekoh, više će se znati u sredu - kaže on.

Šta piše u zahtevima?

1. Da se pre održavanja bilo kojih izbora formira komisija od predstavnika vlasti, opozicie i relevantnih organizacia civilnog sektora koja će, između ostalog, imati izvršna ovlašćenja, nadležnost da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spisak i cilju njegovog usaglašavanja sa stvarnim stanjem.

2. Da pre održavanja bilo kojih izbora javni servisi započnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem, kao i emitovanjem programa u kojem bi učesnici izbora imali priliku da budu ravnopravno predstavljeni. Takođe, u udarnim terminima u informativnom programu potrebno je da javni servisi istinito i nepristrasno izveštavaju o aktivnosti svih učesnika izbornog procesa. Javni servisi će istinito izvestiti o izveštajima ODIHR-a, CRTE i ostalih aktera koji su svedočili o nepravilnostima uočenim na izborima održanim 17. decembra 2023.

3. Održavanje svih lokalnih izbora u onim opštinama i gradovima gde po Zakonu bi trebalo da se raspišu, a nisu održani u decembru 2023. u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

U dokumentu se navodi da će opozicija insistirati na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati