Izbori 2024

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

27. 03. 2024. 14:16 16

MUP naložio pojačan nadzor prijave prebivališta u BG

Ministarstvo unutrašnjih poslova naložilo je pojačan nadzor prijave prebivališta Policijskoj upravi za grad Beograd i svim područnim policijskim upravama, počevši od ove srede.

MUP je u saopštenju podsetio da se pri svakom zahtevu za prijavu prebivališta vrši elektronska provera od strane ovlašćenih lica, radi utvrđivanja broja lica koja su već prijavljena na toj adresi.

Ukoliko se elektonskom proverom ispostavi da je na toj adresi već prijavljeno pet ili više lica, nalaže se obavezna terenska provera činjenice stanovanja građanina na adresi na kojoj prijavljuje prebivalište, navode iz MUP-a i dodaju da tek na osnovu tako utvrđenog činjeničnog stanja, ovlašćeno službeno lice donosi odluku o podnetom zahtevu za prijavu prebivališta.

Ovaj korak Ministarstvo je naložilo na predlog Radne grupe za unapređenje izbornih uslova u Republici Srbiji, a u saradnji sa Кancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), objašnjava se u saopštenju.

Cilj pojačanog nadzora je otklanjanje i najmanje sumnje u broj glasača na predstojećim izborima u Beogradu, imajući u vidu da je birački spisak dostupan svima i broj birača se automatski ažurira po opštinama na svakih devedeset dana, poručuju iz MUP-a.

Iz MUP-a poručuju i da terenska provera koja će se od ove srede vršiti pri nekim zahtevima za prijavu prebivališta u Beogradu, samo "dokazuje posvećenost Vlade Srbije transparentnosti i jačanju poverenja svih građana u izborni proces".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati