Izbori 2024

Direktno.rs

29. 02. 2024. 17:45 6

Tepić: Brnabić, evo još potvrda da ste pokrali izbore!

Pokušava Ana Brnabić, premijerka u tehničkom mandatu, sve kako bi ubedila javnost da na izborima nije bilo krađe, ali ne ide - svakog dana stižu nove potvrde da su decembarski izbori bili sve osim poštenih i čistih. Tome u prilog ide i izveštaj Freedom House, u kom je, između ostalog, navedeno da SNS stalno narušava politička prava i građanske slobode, vrši pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva.

Nakon što je izveštaj Freedom House objavljen, premijerki u tehničkom mandatu se na društvenim mrežama obratila Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

- Hej, Brnabić, evo još potvrda da pokraste izbore - napisala je Tepić na društvenoj mreži Iks, pa je dodala:

- I novi izveštaj Freedom House jasan da je Srbija "crni lider" u Evropi po ugroženosti političkih prava i građanskih sloboda! Izborne prevare, kopupcija, gušenje pravosuđa, medija, odmazda opozicionara...

A šta piše u izveštaju Freedom House?

- U decembru je koalicija predvođena SNS-om osvojila apsolutnu većinu mesta u parlamentu posle vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora koje su obeležili verodostojni izveštaji o nepravilnostima. Posle izbora ponovo su se pojavili masovni protesti u Beogradu, gde su demonstranti osudili navodne prevare i manipulacije i doveli u pitanje konačne rezultate trke - navodi se u uvodnom delu izveštaja Freedom House koji se odnosi na Srbiju i dodaje da Srbija spada u grupu zemalja "delimično slobodnih" zemalja i da je pala za tri poena.

Freedom House je naveo da su lokalni i međunarodni posmatrači prijavili brojne nepravilnosti tokom kampanje i na dan izbora.

- Tokom kampanje, nekoliko faktora je dovelo do neravnopravnog izbornog okruženja za kandidate i obezbedilo neprikladne prednosti SNS-u. To uključuje nesrazmerno visok pristup medijima koji je omogućen partijama vlasti, pritisak na zaposlene u javnom sektoru i socio-ekonomski ugrožene stanovnike da podrže nosioce funkcije, zloupotrebu administrativnih resursa i centralnu ulogu predsednika Vučića na izborima, što je doprinelo brisanje granica između države i stranke SNS - navodi se u izveštaju.

Na dan izbora, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) (ODIHR) primetila je niz pitanja, uključujući proceduralne nedostatke u 39 odsto posmatranja, kupovinu glasova, kršenje tajnosti glasanje i slučajevi grupnog glasanja, ističe se, između ostalog, u objavljenom izveštaju Freedom House.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati