Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 02. 2024. 12:40 3

Šenah: Stekli smo utisak da su izbori u Beogradu pokradeni

Kao misija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope posmatrali smo samo parlamenarne izbore. Kada smo pitali za birački spisak, primetili smo da je mnogo više birača prijavljeno za gradske izbore nego za parlament. Međutim, nismo imali nadležnost da ovo dublje istražimo", rekao je šef posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Stefan Šenah u intervjuu za portal Nova.rs.

Podeljena su mišljenja kada je reč o izveštaju ODIHR. Vlasti u Srbiji kažu da izveštaj ODIHR-a predstavlja potvrdu da izborne krađe nije bilo, dok opozicija tvrdi suprotno, šta Vi mislite?

Imali smo različite izbore, parlamentarne i za Grad Beograd. Kao misija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope posmatrali smo samo parlamenarne. Ali kada smo pitali za birački spisak, primetili smo da je mnogo više birača prijavljeno za gradske izbore nego za parlament. Međutim, nismo imali nadležnost da ovo dublje istražimo. Po svemu što se desilo na dan izbora, autobusima iz Republike Srpske, čini se da je to bio instrument za Beograd i kada govorite o izbornoj krađi, onda govorite o glavnom gradu Beogradu, a ne o čitavim parlamentarnim izborima. Opet, imamo neke pravilnosti, da je na biračkim mestima u Beogradu, gde su bili naši posmatrači, opozicija neupitno u prednosti. Možemo prihvatiti tumačenje (bez sprovođenja istrage), da oni koji su birali opoziciju za parlament neće glasati za vladajuću stranku na gradskim izborima. Na taj način smo mi posmatrači stekli utisak da su u Beogradu izbori pokradeni - samo u gradu ne u celoj državi.

Da li izveštaj isključuje mogućnost međunarodne istrage izbora u Srbiji?

Ne, izveštaj je samo platforma unutrašnje srpske političke debate, ali za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji bi mogao biti važan.

Mislite li da je izveštaj mogao biti oštriji?

Izveštaj koji je predstavljen je zajednički izveštaj međunarodne posmatračke misije, Parlamentarna skupština Saveta Evrope ima moj izveštaj, Evropski parlament svoj i OEBS svoj. U Beogradu smo izneli sva tri zajedno, oni su jasni i izražavaju zabrinutost o tome šta se desilo na dan izbora u decembru.

Da li smatrate da preporuke sadržane u izveštaju mogu da reše sve ono što se predstavlja kao nedostatak izbornog procesa u Srbiji?

U zajedničkoj izjavi u Beogradu informisali smo koliko preporuka nije sprovedeno a koje su date od strane ODIHR-a i Venecijanske Komisije. Parlamentarna skupština Saveta Evrope ponudila je postizborni seminar ili konferenciju, ponuda još uvek stoji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati