Izbori 2024

Direktno.rs

20. 02. 2024. 20:43 1

"Okrunjena moć režima, nemaju sve konce u svojim rukama"

Narodni poslanik i potpredsednik Srbija centra prof. dr Slobodan Cvejić izjavio je da je centralna politička tema još uvek krađa na izborima "koja dobija razne oblike i otvaraju se pitanja kako u domaćoj tako i u svetskoj javnosti".

- Imamo osnaženu proevropsku opoziciju koja maksimalno koristi malobrojne resurse koji su joj na raspolaganju. Sa druge strane, imamo vlast koja prvi put deluje pogubljeno i da nema sve konce u svojim rukama. Ovo je znak da je njihova moć okrunjena. Na nama je da je krunimo i dalje - rekao je Cvejić u emisiji Među nama.

Cvejić je naveo da je glavni razlog za to što nije kontituisana Skupština grada Beograda pritisak javnosti i podignuta pozornost međunarodne zajednice.

- Nakon priče o tome da SNS trguje sa dva odbornika, odnosno sada se pominju četiri, jasno je da je u pitanju direktna trgovina, što je katastrofalno za jednu državu. Zato oni misle da ako budu ubedili celu listu "MI - glas iz naroda" da priđe SNS-u to će im dati legitimitet u Beogradu. Ali to neće promeniti činjenicu da su izbori pokradeni. Izbori treba da se ponište kada se ukrade i jedan glas i to je standard pravne države - naveo je Cvejić.

On je istakao da budući potezi koalicije Srbija protiv nasilja zavise od poteza vlasti.

- Opozicija će da pripremi aktivnosti očekujući određene poteze vlasti. Očekujemo da Vučić kupljeno vreme koristi da stvari ispregovara kroz neformalne kanale i reši u svoju korist - kazao je Cvejić.

Povodom predstojeće posete članova koalicije Srbija protiv nasilja Briselu na sastanak sa Evropskom komisijom Cvejić je istakao da opozicija u borbi protiv režima mora da deluje na dva nivoa - spoljopolitičkom i unutarpolitičkom.

- Važno je da se još više skrene pažnja institucijama u Evropi sa kojima sarađujemo i ka kojima težimo. S obzirom na to da su zbog podrške stabilokratiji Aleksandra Vučića te relacije bile oslabljene, slabila je i komunikacija između formalnih institucija. Ovako ponovo uspostavljamo tu komunikaciju i šaljemo poruku da hoćemo da radimo transparentno i na institucionalno uređen način - tvrdi Cvejić.

Cvejić je rekao da opozicija ne sme da odustane od toga da traži nezavisnu međunarodnu ocenu izbora.

- Rezolucija Evropskog parlamenta nije dokumet jedne političke grupacije već je tekst o kome se razgovaralo u parlamentu i koji je usvojen ogromnom većinom. Rezolucija oslikava političko raspoloženje Evrope prema Vučićevoj vlasti - zaključio je Cvejić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati