Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 02. 2024. 19:32 8

Ovo su uslovi opozicije za izbore u Beogradu

Ukoliko naprednjaci ni 1. marta ne uspeju da formiraju većinu, prema slovu zakona, ponovljeni izbori mogli bi da se održe najkasnije početkom juna. Uslovi opozicije za izbore u Beogradu su, pre svega, sređivanje biračkog spiska i poboljšanje medijskih uslova i ravnopravno prisustvo svih političkih aktera. Međutim, otvara se pitanje da li je rok od tri meseca dovoljan za to? Prema rečima sagovornika Nova.rs, vremena ima, a ako ne bude ispunjeno ono što se traži, ostaje im nekoliko opcija.

Enigma zvana novi izbori u Beogradu i dalje nije rešena, ali bi mogla biti, 1. marta, za kada je zakazana odložena konstitutivna sendnica Skupštine grada. Prema rečima funkcionara vlasti ukoliko do tada ne uspeju da dogovore formiranje većine sa svim odbornicima liste “Mi - glas iz naroda” beograđani će ponovo na birališta.

Ukoliko naprednjaci ispoštuju svoju reč, zakon kaže, da bi izbori mogli najranije da se održe 21. aprila, a najkasnije 2. juna.

Podsećamo, uslovi opozicije za nove izbore u Beogradu na kojima insistira su sređivanje biračkog spiska, pristup svim medijima kao i sprovođenje međunarodne istrage što je jedan od zahteva i Rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji.

Koji su uslovi opozicije za izbore u Beogradu?

Gradski odbornik ispred liste "Srbija protiv nasilja" Filip Tatalović, kaže za portal Nova.rs da je moguće ispuniti uslove.

- Nije na nama da odlučujemo da li vlast može da odluči da ne krade u roku od tri meseca, to je na njima. Svakako je moguće organizovati poštene izbore za kratko vreme ukoliko za to postoji dobra volja, s druge strane, ako ne postoji volja nikakvo vreme neće pomoći - rekao je Tatalović.

I odbornik koalicije "NADA" Marko Sarić smatra da je moguće načiniti značajan napredak kada je reč o biračkom spisku i medijima.

- Mislim da je rad na biračkom spisku izvestan i da se tu može napravi značajan korak. Institucije, zainteresovane stranke, nevladin sektor imaju vremena da rade na njemu i da ga dovedu u bolje stanje nego što je danas. Pogotovu je moguće rešiti pitanje selidbe birača tj. promene prebivališta i boravišta. Mediji su u stanju kakvom su i nije to stanje od juče, nego unazad 10 godina. Oni su zarobljeni kao i čitava država, ali i na ovom pitanju bi moglo da se radi - kaže Sarić za portal Nova.rs.

Međutim, šta ukoliko do toga ne dođe? Ako vlast nastavi sa tvrdnjama da je sa birački spiskom sve u redu i da nema potrebe vršiti bilo kakvu reviziju? Ili pak kažu da mediji nisu zarobljeni, kako predstavnici opozicije tvrde?

Opozicija, za sada ne otkriva karte.

- Daleko od toga da ja vama sada mogu da odgovorim na to pitanje, sigurno nećemo, čak i da znamo, otkrivati šta ćemo raditi. Kao što ni za sednicu nismo otkrivali razne scenarije. To je pitanje za koje celokupna koalicija mora da zauzme stav. Svakako da će on zavisiti i od izveštaja ODIHR-a - kaže Tatalović.

Da li je bojkot rešenje?

Na izborima 2020. godine upravo zbog izbornih (ne)uslova jedan deo opozicionih partija odlučio je da bojkotuje izbore, te se postavlja pitanje da li istom taktikom opozicija namerava da odgovori i ovog puta, ako se postavljeni uslovi ne ispune.

- Sve opcije su uvek moguće, ne kažem da smo bliži bojkotu, ali je bojkot uvek jedna od opcija - poručuje Tatalović.

Sarić kaže da će Novi DSS o tome prvo razgovarati unutar koalicije NADA potom sa drugim opozicionim strankama.

- Nećemo mi odluku donositi samostalno. Strategija za borbu za ispunjenje uslova i za borbu protiv SPS i SNS ćemo donositi zajedno sa kolegama iz opozicije. Pokušaćemo da napravimo jedinstven stav, jer pokazalo se da kada se grupišemo rezultati budu bolji - zaključuje Sarić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati