Izbori 2024

Direktno.rs

30. 01. 2024. 11:44 1

POKS podneo krivične prijave zbog zloupotrebe sa biračkim spiskovima

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneo je danas krivične prijave protiv više službenika Gradske uprave Novi Sad i MUP Novi Sad zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo „sastavljanje netačnih biračkih spiskova“ iz člana 158 KZ RS. Ovaj član glasi: „Ko u nameri uticanja na rezultate izbora ili na referendumu, sačini netačan birački spisak, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“. Krivična prijava tereti službenike i njihove nalogodavce da su prebacujući pre izbora 2613 glasača iz Novog Sada u Beograd, a zatim ih vraćajući nazad u novosadski spisak odmah posle završetka izbora, sastavili netačan birački spisak i time učinili krivično delo.

- Tragikomične su izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da su ovo bili najčistiji izbori do sada, jer ovakve očigledne zloupotrebe sa biračkim spiskovima nisu zabeležene ni u jednoj držvi i napravile su od izbora pravu lakrdiju. Vlast je na ovaj način obesmislila izborni proces i samu suštinu demokratije. Umesto da izbori budu prilika da se građani izjasne koju politiku podržavaju, ova vlast ih je pretvorila u utrkivanje gde će više prebaciti birača iz drugih sredina, kako bi se obesmislila izborna volja građana - izjavio je predsednik POKS, Vojislav Mihailović.

 - Naša krivična prijava sve to dokazuje i uskoro ćemo videti da li naše pravosudne institucije, tužilaštvo i policija imaju bar malo nezavisnosti i da li će raditi svoj posao. Ukoliko ne budu hteli, vrlo brzo će doći vreme kada će institucije biti oslobođene, a krivci odgovarati. Na primeru Novog Sada se vidi metod izborne krađe koja postoji i u drugim sredinama.

Dakle, broj birača u Novom Sadu je dana 12. oktobra 2023. bio 339.971, a 1.decembra se smanjio na 337.290, prema utvrđenoj odluci Republičke izborne komisije o konačnom broju birača u ovom gradu. Jasno je da je tih 2.681 Novosađana prebačeno iz novosadskog u beogradski birački spisak da 'pripomognu' izbornom rezultatu Srpske napredne stranke na izborima u Beogradu. Od završetka izbora do 25. januara ove godine svi ti glasači su vraćeni u novosadski birački spisak i sada broj birača u Novom Sadu iznosi 340.125, na dan 25.01.2024. Ovde je svima jasno da se i sama vlast gubi u marifetlucima, da pokušava da prikrije krađu i zametne tragove, ali to nije moguće, jer su u laži uvek kratke noge - dodao je Mihailović.

POKS dodaje da se u dokumentaciji koju poseduju vrlo jasno može videti ispravnost njihovih tvrdnji, kao i da je na "nekim biračkim mestima u urbanim sredinama u Novom Sadu, od pretposlednjih izbora do zadnjih, za samo godinu i po dana broj birača povećan za preko 25 odsto, iako na toj teritoriji nije izgrađena ni jedna nova zgrada".

- Ovo ukazuje na upis ogromnog broja glasača sa lažnim prebivalištem. Tražimo prvo odgovornost svih koji su učesvovali u očiglednoj izbornoj krađi, , pa tek posle toga ponovljene izbore - dodaju iz POKS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati