Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

20. 01. 2024. 09:10 6

Zbog "fantoma" dužna 176.000 dinara: Šta ako na adresi imate "cimera" koji ne postoji

A od kada pričamo o izborima - govorimo i o fantomskim biračima, odnosno stanarima. Jednu takvu "stanarku" ima i Ružica Kolarski iz Perleza, na čiju adresu je stigla opomena zbog žene koja kod nje navodno živi, a koju nikad u životu nije ni srela. Kakva je procedura ako se to desi - koje su šanse da vam izvršitelji plene imovinu, a vi ni krivi ni dužni?

Kraj 2023. Ružici Kolarski doneo je šok. U poštanskom sandučetu je pronašla opomenu pred utuženje. Dug od preko 176 hiljada dinara otkrio je da ne živi sama.

Adresu deli sa fantomskom Jelenom Ostojić, tako bar stoji u ugovoru koji je dotična sklopila sa MTS-om, a koji sada želi da naplati svoje.

Da veze sa Jelenom i njenim dugom nema, Ružica je probala da dokaže u zrenjaniskoj policiji podnošenjem prijave. Prvo su je odbili, a onda kada je sa sobom povela medije, prijava je sastavljena.

Trajalo je to, gotovo dva sata.

- Želim da saznam ko je ta osoba, kakav je to ugovor, kakvi su računi, ko je potpisao ugovor, zašto na moju kućnu adresu? To su sve pitanja koja sam ja sad predala policiji da oni to istraže -kaže Ružica Kolarski.

Prethodni vlasnik, koji joj je pre tri godine prodao kuću, uverava da nikoga ranije nije prijavljivao. Od MTS-a nije saznala mnogo, samo da ugovor nije mogao da se sastavi bez lične karte.

Kako je sastavljen trebalo bi da sazna tužilaštvo. Do tada, Ružica je od MUP-a dobila uverenje u kojem piše da je ona jedina prijavljena na svojoj adresi. Za ne daj Bože.

N1: Tako da, Vi se sada oslanjate na to uverenje da bi ono moglo da Vas zaštiti od eventualnog izvršenja?

- Od onog prvog naleta izvršitelja. Jer vi znate kako su oni brzi. Znači, ja moram imati nešto da ih sprečim - kaže Ružica Kolarski.

Jer u slučaju da izvršitelji zakucaju na vrata mora se dokazivati čiji su televizor, frižider i drugo pokućstvo čijom prodajom dugovi mogu da se namire. Tada dobro dođu računi nagomilani u nekoj kutiji od cipela ili fascikli. U problemu su oni koji ih nisu čuvali.

- Izvrištelj jednostavno, to je zakonska fikcija da su pokretne stvari koje se nalaze na adresi prebivališta da su to zapravo stvari izvršnog dužnika, i on će to pleniti - objašnjava Nikola Panjković, advokat.

Izvršitelj se može zaustaviti ulganjem prigovora na rešenje o izvršenju čime se pokreće parnica, objašnjava advokatica Sara El Sarag. Ali ni to neće glatko rešiti problem nevidljivih stanara.

- Vi koji ga niste prijavili kao vlasnik stana, vas jednostavno sistem tera da vi dokazujete i da idete u neke nepotrebne sudske sporove i u troškove - objašnjava Sara El Sarag, advokatica.

Jednostavno, da čovek pre poželi susret sa klasičnim duhovima nego sa fantomskim cimerima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati