Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 04. 2024. 10:47 1

Velika zimska seoba birača: Kako su fantomi presudno uticali na BG izbore

Od izbora 17. decembra zaključno sa 30. martom u biračkom spisku zabeležene su promene od 41.110 birača, odnosno 400 dnevno. Ovu informaciju iznela je CRTA, dok je nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbacilo njihove navode. Ocenili su da je to "sinhronizovani napad" od strane pulena jedne opozicione stranke, ali CRTA i dalje traži odgovore. Sve to baca veliku sumnju na uticaj fantomskih birača na decembarskim izborima, koji su prema rečima opozicije i predstavnika civilnog društva, presudno uticali na rezultate u Beogradu.

Odmah nakon izbora koji su održani 17. decembra, organizacije civilnog društva poput CRTE objavili su da su desilo velike nepravilnosti uoči i na samom glasanju, te da je zbog toga izborni proces narušen.

Pojava fantomskih birača najilustrativnije je objasnila kako se posredstvom izbornog inženjeringa dobija većija, a CRTA je nedavno otkrila još jedan zanimljiv podatak.

Naime, između izbora, a zaključno sa 30. martom, predstavnici ove organizacije utvrdili su velike promene u biračkom spisku. Prema njihovim informacijama, smanjen je broj upisanih glasača u biračkom spisku za 41.110 birača.

Njihova saznanja otvaraju pitanje zbog čega se dešavaju ovako dramatične promene i da li bi to moglo da bude odgovor na pojavu fantomskih birača koje su videli svi osim vlasti.

CRTA kaže da postoje dva objašnjenja za promene u biračkom spisku

Vladimir Erceg iz organizacije CRTA kaže da se radi o nekarakterističnim promenama za šta postoje dva objašnjenja.

- Prvo, samo jedan broj referenata za birački spisak pri opštinskim upravama je počeo revnosno da ažurira podatke, dok se u ostalim opštinskim upravama ne radi ništa. To bi značilo da se automatsko ažuriranje ne sprovodi u svim opštinama i gradovima. Druga mogućnost jeste da elektronska verzija Jedinstvenog biračkog spiska građana, dakle javno dostupnog dokumenta, ne sadrži tačne podatke. A morala bi. Oba moguća objašnjenja ukazuju da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti kako treba - objašnjava sagovornik Nove iz CRTE.

Kako naglašava, resorno Ministarstvo bi zbog toga moralo da odgovori na pitanja ove organizacije jer su utvrdili da je tempo promena za ovaj period veoma visok.

- Ilustracije radi, tokom ova tri i po meseca broj birača iz biračkog spiska smanjivao se za oko 400 birača dnevno, dok se u mnogo dužem periodu od 20 meseci, tj. između dva izborna ciklusa (od aprila 2022. do decembra 2023), broj birača smanjio za 19.500, što je dnevno samo 31 birač manje - kaže Erceg i napominje:

- Dodatno, čudno je i to što se ova razlika od 41.100 birača beleži samo na šest odsto biračkih mesta od ukupno 8.268. Istovremeno, na svim ostalim mestima (94 odsto biračkih mesta) nema nikakvih promena što je takođe čudno - zaključuje on.

Iz Ministarstva stižu uvrede, ali ne i objašnjenje

Reagujući na informacije CRTA, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da nisu tačni navodi da da je na šest odsto biračkih mesta bilo smanjenja broja upisanih birača za 41.110 birača.

Ministar Aleksandar Martinović rekao je da je taj podatak apsolutno proverljiv.

Martinović je zahtev za kontrolu biračkog spiska i za unapređenje izbornog procesa, koji je iznela ta nevladina organizacija, ocenio kao "sinhronizovani napad" od strane "pulena" predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji, po njegovoj oceni, vode "destabilizaciji zemlje".

- Ovi sinhronizovani napadi nisu samo napadi na MDULS i MUP, nego na državu Srbiju i predstavljaju instrument tuđinske politike koji nema nikakav interes sa građanima Srbije - rekao je Martinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati