Izbori 2024

Direktno.rs

17. 01. 2024. 07:00 3

Evropski parlament danas o izborima u Srbiji

Iz dana u dan se gomilaju dokazi koji idu u prilog tvrdnji da su izbori u Srbiji održani 17. decembra bili neregularni. A o tome će raspravljati i Evropski parlament ove srede, što svakako nije epilog kakav su očekivali Srpska napredna stranka, ali i Vladimir Bilčik, koji je u Evropskom parlamentu ispred grupe EPP.

Većina evroposlanika je na početku plenarne sednice u ponedeljak, glasala za predlog socijaldemokrata da se na dnevni red sednice uvrsti i rasprava o stanju u Srbiji nakon poslednjih izbora na osnovu posmatračke misije Evropskog parlamenta.

Pored toga, na predlog Evropske narodne partije na plenarnoj sednici parlamenta od 5. do 8. februara poslanici će glasati o rezoluciji o izborima u Srbiji.

- Iz Evrope i sveta je stigla sjajna vest. Ta vest je stigla iz naše evropske porodice, da počinje rasprava u Evropskom parlamentu o pokradenim izborima u Srbiji. Zato smo štajkovali glađu i zato se nismo obraćali kukavici preko puta, već svetu i međunarodnoj zajednici. Da pokažemo šta se dešava sa našim životima i izborima u Srbiji. Ovde nema izbora koji se mogu nazvati fer i slobodnim. Ako ovu borbu ispustimo, nikada više izbora neće ni biti - poručila je u utorak na protestu Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na parlamentarnim izborima.

Andreas Šider, poslanik Socijaldemokrata, podsetio je da su u Srbiji održani vanredni izbori, još jedni u nizu, na kojima su zabeležene brojne nepravilnosti kojima se podriva izborni proces, a da su vlasti u Srbiji na čelu sa predsednikom napali međunarodne posmatrače kada su javno izneli svoja zapažanja. Zbog toga su insistirali da se debata nađe na dnevnom redu.

Predlog su podržali i poslanici Evropske narodne partije, iako se u javnosti čulo da upravo oni sprečavaju debatu o Srbiji, tražeći da ona bude održana nakon što međunarodna posmatračka misija ODIHR-a objavi svoj izveštaj.

Vladimir Bilčik je, ispred EPP, na samoj sednici podržao predlog socijaldemokrata i zatražio da se o rezoluciji glasa u februaru.

Preliminarni izveštaj posmatračke misije Evropskog parlamenta pokazao je brojne nepravilnosti, od pritiska na birače i masovne preregistracije birača, preko diskreditacije i napada na političke protivnike, novinare i pripadnike organizacija civilnog drustva, pa sve do zloupotrebe državnih funkcija i državnih resursa od strane vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati