Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

16. 01. 2024. 19:52 0

Milivojević: Priča o mandatima je lažna dilema

"Priča o mandatima je lažna dilema i nema uopšte potrebe raspravljati šta sa mandatima na lažnim izborima", rekao je Srđan Milivojević iz Demokratske stranke za N1.

- Naš zahtev je da se izbori ponište i kada se to desi, priča o mandatima pada u vodu. S druge strane, ako se izbori ne ponište, ne postoji zakonska mogućnost da kažete kako mandat želite ili ne želite. Mi smo danom kandidovanja potpisali pisanu izjavu kojom prihvatamo mandate. On nam se automatski dodeljuje od strane RIK i vi ste narodni poslanik dok ne podnesete ostavku. Takođe, ne postoji zakonski mehanizam po kome bi 250 narodnih poslanika moglo da u jednom danu podnese ostavku. U državi razorenih instutucija, veoma je teško podneti ostavku - kazao je Milivojević i naveo primer Gordane Matković iz 2022. godine, čiji je postupak ostavke trajao tri meseca.

U jednom danu 65 poslanika može podneti ostavku, objasnio je.

- Dolazi drugih 65 poslanika nekog drugog datuma, pa bi se opet čekalo da se njihove ostavke verifikuju i taj bi proces davanja ostavki 250 poslanika trajao godinu dana. Ali to je deplasirana tema - mi zahtevamo poništavanje izbora, ne da režim uhvaćen u krađi raspravlja o našim mandatima, već da se raspravlja o njihovoj odgovornosti.

Milivojević je dodao da ih ljudi koji su prisustni na protestima obavezuju da se bore.

Komentarišući izjave Aleksandra Vučića kako su "izbori gotovi", Milivojević je rekao kako se seća "jednog počitičara koji se junačio pred svetom".

- Zvao se Slobodan Milošević i svi se sećamo kako se to završilo. Aleksandar Vučić može da zakazajuje šta hoće, ali šta ako mu normalan, civilizovan, demokratski svet kaže da ne priznaje ni taj parlament, ni izbore, te da mu zapreti da će se neke buduće sankcije ticati samo njega, a ne građana Srbije… Onda ponovo to pitanje mandata postaje deplasirano. Mi sve i da uđemo u tu nelegitimnu skupštinu i pokušamo da sprečimo njeno konstituisanje, to neće prejudicirati odluku i rezoluciju Evropskog parlamenta - kazao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati