Izbori 2024

[ Izvor: Demostat ]

11. 01. 2024. 18:34 14

Bilčik i društvo protiv rasprave u EP o izborima u Srbiji?

Evropska narodna partija, bliska Srpskoj naprednoj stranci, sprečila je da na dnevni red Evropskog parlamenta (EP) dođe rasprava o izborima u Srbiji, saznaje Demostat.

Evropski parlament neće naredne sedmice raspravljati o izborima u Srbiji, prenosi Demostat, pozivajući se na nezvanične izvore u EP.

Kako se navodi, nije postignuta saglasnost poslaničkih grupa da se pitanje izbora u Srbiji stavi na dnevni red pre nego što posmatračka misija ODIHR predstavi konačni izveštaj. A to će biti tek u februaru.

Izvor Demostata tvrdi da se stavljanju Srbije na dnevni red opirala najveća grupacija, Evropska narodna partija, kojoj je Srpska napredna stranka bliska.

Iz redova te partijske porodice dolazi izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, ali poslanici nemačkih Demohrišćana, austrijske Narodne partije, italijanske "Napred, Italijo".

Grošelj ranije najavio raspravu

Ranije je evropski poslanik iz grupe "Obnovimo Evropu" Klemen Grošelj za N1 najavio da bi rasprave u Evropskom parlamentu moglo da bude i pre konačnog izveštaja posmatrača. On je posebno zamerio medijske napade zvaničnog Beograda na pojedine posmatrače.

- Članovi parlamenta to ne uzimaju kao napad na pojedinca nego kao napad na instituciju - rekao je Grošelj, koji je bio šef posmatračke delegacije EP na izborima u Srbiji.

- Očekujem da će biti reakcija iz Evropskog parlamenta i da one neće ići u prilog Srbije i srpskih vlasti.

Ali, izgleda da se prevario u proceni. Jer, s druge strane, Vladimir Bilčik izjavio je da ne treba predviđati međunarodnu istragu o izborima u Srbiji i da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile.

- Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora - izjavio je ovaj poslanik Evropskog parlamenta za Glas Amerike.

Ovih dana su iz redova srpske opozicije stigle optužbe na račun Bilčika da je "lobista" vlasti u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati