Srbija

[ Izvor: 021.rs ]

04. 05. 2024. 09:52 2

Majstori NEĆE na 5. SPRAT bez lifta: Može li tako?

Traženje majstora u Novom Sadu sve više liči na nemoguću misiju. Problema je, prema sagovornicima, više od manjkavosti propisa i obrazovanja do slabih plata u državnom sektoru.

Novosađanka koja se obratila redakciji 021.rs požalila se na to da sve teže može da dobije majstora za specifične poslove, poput popravke veš mašine ili postavljanja komarnika.  Bila je začuđenja kada je saznala da ne žele da se penju na spratove zgrade ukoliko nema lifta.

- Pokvarila mi se veš mašina i na internetu sam pronašla majstore koji bi to mogli da poprave. Nazvala sam broj telefona, javila se žena i rekla da će proveriti da li ima slobodnih majstora. Nakon što je proverila, upitala je za adresu i sprat. Kada sam rekla da je u pitanju peti sprat, pitala me je da li zgrada ima lift, a kad sam rekla da nema, onda je poručila da ništa od posla, tj. da niko od majstora neće hteti da se penje i tu se razgovor završio -  kaže Novosađanka.

Objašnjeno joj je da će majstori, kada vide da je u pitanju peti sprat bez lifta, odbiti radni nalog. Po rečima ove Novosađanke, zvala je još dva majstora i oba su rekla da će se javiti. Jedan se nije ni javio, a drugi je rekao da će moći tek posle praznika. Usled nedostatka majstora, oni koji rade u Novom Sadu našli su se u poziciji da svoj posao mogu da naplate dobro, ali i da pojedine poslove mogu da odbiju.

Sekretar Udruženja samostalnih zanatlija Veljko Anđelić, kaže za 021.rs da je nedostatak radnika rezultat jednog sistemskog problema, ne samo u našoj zemlji, nego i mimo Balkana.

Kako kaže, velik je nedostatak kvalitetnih majstora u mnogih sferama. Prema njegovim rečima, čak i osrednji majstor u inostranstvu može da zaradi više nego u našem privatnom sektoru. To, kaže, dovodi do situacije da preostali majstori diktiraju visoke cene i rokove za završetak radova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati