Izbori 2024

D. Ljutić

08. 12. 2023. 13:30 14

RTS i NASILNA PRISTOJNOST Ni reči o autorima ProGlasa

Tako nešto bi se moglo smatrati i podrškom napadaču ili čak saučesništvom u nasilju koje se nad potpisnicima ProGlasa vrši. Sitnica koju u tom trenutku možete da učinite, jeste da klevetnika označite kao nepouzdani izvor informacija, dakle, kao lažova, kao nekog ko namerno izvrće istinu (što po definiciji i čini), i kome se ne sme verovati. Onemogućavajući napadnutom da se sam brani, nije pristojnost, već saučesništvo u nasilju. Nijedna sekunda o ProGlasu na RTS-u predstavlja nasilje nad jednakim pravom svih građana Srbije da budu informisani.  

Među svim medijskim dešavanjima, koja su pratila ProGlas i sve forme njegovih odjeka među građanima, najupečatljivija je bila gromoglasna tišina na RTS-u. Članovi ProGlasa su se pojavili gotovo u svakom nevučićevom glasilu najmanje jednom, u nekima i više puta. Za sve to vreme, u novinama i televizijama, čiju uređivačku politiku kontroliše naprednjačka vlast, trajali su napadi na ProGlas. Tu je i RTS.

U izvesnom smislu, tako nešto bi se moglo smatrati i podrškom napadaču ili čak saučesništvom u nasilju koje se nad potpisnicima ProGlasa vrši. Sitnica koju u tom trenutku možete da učinite, jeste da klevetnika označite kao nepouzdani izvor informacija, dakle, kao lažova, kao nekog ko namerno izvrće istinu (što po definiciji i čini), i kome se ne sme verovati. Onemogućavajući napadnutom da se sam brani, nije pristojnost, već saučesništvo u nasilju. Nijedna sekunda o ProGlasu na RTS-u predstavlja nasilje nad jednakim pravom svih građana Srbije da budu informisani,

- Kad ukucate na RTS-u u pretraživač reč ProGlas ja mislim da ne postoji. To vam govori koliko se vlast plaši takvih akata, ako je to ništa, što se toliko plaše. Ako je to ništa što je ovolika kampanja, dakle nije ništa. To što na RTS slovo ne možete da nađete o Proglasu to znači da su se uplašili građanskog samoorganizovanja i snage društva da pruži otpor - ocenio je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

RTS tako ostaje samo pasivni beležnik nečega što predsednik Srbije ili njegove rabadžije rade, bez ikakvog objašnjenja konteksta u kome se taj događaj odigrava. Na taj način državnim funkcionerima omogučavaju da koriste javni servis radi promocije svojih partijskih i privatnih ciljeva. To je strahoviti problem našeg medijskog sistema i uopšte novinarskog izveštavanja od početka višestranačja. Zato oni “buču i halaču” kad se dirne u to što rade.

Napadaće, pokazivaće svoje pravo lice, biće vulgarni, bučni i agresivni, zato što ste se drznuli da dirnete u njihov privatni i porodični biznis, od koga decenijama izuzetno lepo žive. O vašem trošku.

Javni servis ima kohezionu funkciju. On treba da bude otvoren prema svim društvenim grupama i svim pojedincima, jer ga ne finansiraju samo oni koji su glasali za stranku ili koaliciju koja je trenutno na vlasti. Javni servis treba da bude nepristasan, na njemu treba da se čuju različita mišljenja i argumenti. Kod nas se tradicionalno smatra da je za društvenu koheziju najbolje ako svi prihvatimo mišljenje velikog vođe. Umesto da neguje pluralizam ideja i ne služi nijednom posebnom interesu, on omogućava tu iščašenu političku komunikaciju koja je jako štetna za političku budućnost ove zemlje.

Fenomen ove vlasti jeste da je centralizovala kontrolu nad finansijskim tokovima. RTS je jedna od tačaka gde je ta kontrola izrazito striktna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati