Izbori 2022

Direktno.rs

05. 02. 2022. 07:00 7

Bor zreo za PROMENU VLASTI

Agencija STATA radila je istraživanje u Boru u koje je Direktno.rs imao uvid. Uzorak nije dovoljno veliki za potpuno precizne podatke, ali je dovoljan da se stekne utisak na koji način razmišljaju građani Bora. 46 odsto Borana misli da Srbija ide u negativnom pravcu, a 33,2 odsto misli suprotno. Što se grada tiče procenat nezadovoljnih je još veći - 49,6% : 30,2%. 20,25 odsto stanovnika Bora se nije izjasnilo ili nemaju stav.


Čak 56,4 odsto građana smatra da treba da se u Boru promeni vlast, a samo njih 19,6 odsto smatra da sadašnja SNS vlast treba da nastavi da upravlja gradom.

Na pitanje kako bi glasali na parlamentarnim izborima, čak 43,4 odsto ispitanika je reklo da su neodlučni ili da ne bi glasali. Najveću podršku imaju zajedno SNS i SPS - 27,2 dosto, pa lista "Ujedinjena Srbija Marinika Tepić" 11,4 odsto. Za "opoziciju, ali ne znam za koga" se izjasnilo 10,6 dosto. Zavetnici bi dobili 2,7 odsto, koalicija "Moramo" i Dosta je bilo po 1,4 odsto, SDS Borisa Tadića 1,1 dosto...


Svi ovi procenti su dati u odnosu na ukupnu populaciju. S obzirom na veliki broj neopredeljenih (čak 32,2 odsto), može doći do promena odnosa stranaka i koalicija.

Što se tiče lokalnih izbora, broj neopredeljenih i onih koji kažu da neće izaći je još veći - 47,5 odsto! Od preostalih 52,5 odsto građana za SNS i SPS bi glasalo njih 23,7 odsto. Za Koaliciju SSP-a i PSG-a koju bi predvodile Marinika Tepić i Irena Živković glasalo bi 11,7 odsto. Koalicija Narodne stranke, Demokratske stranke i članica koalicije "Moramo", koju bi predvodio Dragan Marković, glasalo bi 2,1 odsto. Za Dosta je bilo bi se opredelilo 1,6 odsto, isto koliko i za SDS. Zavetnike je podržalo 1,4 odsto ispitanika. Očekivano je da se na izborima pojave i grupe građana koje nisu bile poznate u vreme kada je rađeno istraživanje.

Od lokalnih političara najpopularniji su Irena Živković (SSP), Aleksandar Milikić (SNS) i Dragan Marković (NS). Milikić ima 15 odsto ocena četiri i pet i 23,4 odsto trojki, Marković 10,6 odsto vrlo dobrih i odličnih ocena i 19,3 odsto dobrih. Živkovićevu je 24 odsto njenih sugrađana ocenilo najvišim ocenama, dok joj je 22,9 odsto njih dalo trojku.


Aleksandar Vučić od svih političara ima najviše ocena četiri i pet - 30,8 odsto, dok mu 42,5 odsto Borana daje ocene jedan i dva. Od opozicionih političara najbolje stoji Marinika Tepić sa 18 odsto pozitivnih i 31,3 odsto negativnih ocena.

77,9 odsto građana je kao najveći problem Bora navelo ekološke probleme, 57,2 odsto zdravstvo, a 51,8 odsto veliki broj obolelih od hroničnih bolesti usled dugogodišnejg zagađenja. Ispitanici su navodili tri najveća problema. Čak 89,1 odsto građana je reklo da je zabrinuto zbog zagađenja životne sredine, a samo 6,5 odsto ne deli tu zabrinutost. Skoro 50 odsto Borana odgovornim za ekološke probleme smatra republičku vlast, a 24,8 odsto krivca vidi u stranom investitoru. 16,3 odsto optužuje gradsku vlast, dok 9 odsto smatra da su svi oni zajedno krivi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati