Izbori 2020

V. T.

26. 06. 2020. 14:33 2

"Nerazumno je da RIK saopšti Vučićeve rezultate"

Republička izborna komisija ni nakon isteka zakonskog roka od 96 sati nije objavila ukupan broj glasača koji su izašli na izbore, a kod izbora koji se odvijaju po proporcionalnom izbornom sistemu taj podatak je vitalno važan - kaže za Direktno.rs Rodoljub Šabić advokat, stručnjak za pravo na zaštitu podataka o ličnosti i prvi poverenik Srbije.

- RIK je obavezan da u tom nekom razumnom roku objavi taj podatak i to zaista ne bi trebao da bude preteška operacija. U svakom zapisniku biračkog odbora postoji prosečno iskazan broj izašlih i ta operacija podrazumeva sabiranje i ta četiri dana bi morali biti više nego dovoljni - kaže Šabić.

Da je izlaznost jako mala, videlo se već, kako kaže Šabić, i na osnovu podataka i reprezentativnih uzoraka koje su predstavili CeSID i CRTA.

- I onda se pojavljuje u izbornoj noći nosilac liste Aleksandar Vučić "Za našu decu" i izjavljuje da je izlaznost preko 50 odsto, a RIK nije objavio izlaznost. A onda nakon toga se RIK pojavljuje sa brojem koji je pomiren sa izjavom Aleksandra Vučića. Originalna je sumnja da RIK nastoji da potvrdi tu izjavu - smatra Šabić.

 Izbori će se, kako je objavio RIK danas, zbog nepravilnosti na biračkim mestima u sredu, 1. jula, ponoviti na 234 biračka mesta gde pravo glasa ima ukupno 202.924 birača. 

- Na neobično velikom broju mesta će morati da se ponove izbori, to sad otvara nove sumnje u pogledu daljih rezultata. Imali smo svašta, primer sa izborom Saveza Vojvođanskih Mađara u Vranju, neke čudne postupke gde čak ni članovima RIK-a nije bio dozvoljen pregled izbornog materijala - kaže Šabić.

RIK je danas izašao samo sa prelimiranim rezultatima, gde je iz 97,23 odsto obrađenih rezultata, lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" dobila 60,68 odsto glasova birača, odnosno 1.917.421 glas i 189 mandata u Skupštini Srbije.

Zvanična procedura nakon RIK-ovog neobjavljivanja ukupne izlaznosti na izbore, kaže Šabić, ne postoji. A da li će i kada RIK objaviti rezultate izlasnosti ostaje da vidimo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati