Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

02. 10. 2024. 14:00 4

"Za Tabaković i Đukić Dejanović ima novca, a za nas ne": Veliki protest prosvetnih radnika (FOTO, VIDEO)

Članovi četiri reprezentativna prosvetna sindikata iz cele Srbije otpočeli su danas u podne protest ispred Skupštine grada Beograda i na taj način podsetili Vladu da neće odustati od svojih zahteva, koji se tiču poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u školama i predškolskim ustanovama. U većini škola danas nema nastave, dok su se pojedine odlučile na skraćeni rad. Nakon govora predstavnika sindikata, planirana je šetnja do zgrade Ministarstva prosvete.

Veliki broj ljudi okupio se ispred Skupštine, a početak protesta zakazan je u 12 sati.

Nose transparente na kojima piše "Opet ste nas prevarili", što je i slogan ovog drugog protesta.

"Nema svako love da kupi diplome"

Prosvetari su ispred vrata zgrade Valde Srbije ostavili poruke.

Na njima piše: "Nema svako love da kupi diplome", "Crna Slavice", "Dajte za plate, a ne za lažne doktorate"."Verovatno će nam oduzeti dnevnice"

Dobrivoje Marjanović je pozdravio je i one kolege koji danas rade i upitao ih - "kako ćete sutra nama pogledati u oči". Pozdravlja "gospodu u Nemanjinoj"- Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvete i Vladu Srbije jer ona treba da brine o obrazovanju i celom društvu. Marjanović maše dokumentom koji je potpisan i ističe da u njemu piše "Vlada se obavezuje".

- Čovek se veže za reč, a kamoli za dokument koji smo kao odgovorna lica potpisali. Glavno pitanje je šta ćemo dalje? Juče su nam saopštili da se o nama brine Međunarodni monetarni fond - objašnjava Marjanović.

Dodaje da će se verovatno dalje dešavati oduzimanje dnevnica onima koji su danas ovde, pritiscima. Pominje Zdravitas.

- Dobili smo mejlove da ćemo vikendom ići na obuke i biti odgovorni. E pa nećemo. Uputili smo dopis Povereniku o zaštitit podataka. Mi to nećemo da radimo. Na nama je da nastavimo borbu, da promislimo šta ćemo dalje. Nećemo ići ni na kakve pregovore niti obećanja. Tome je kraj. Treba nam podrška, a najveća je od naših đaka - kaže on.

"Oni koji su u školama, ne drže nastavu"

Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da se bliži kraj ovog drugog časa, te da će, nažalost, morati da zakažu i dopunsku nastavu.

- Pošto smo mi pravi domaćini i tradicionalno vaspitani, pozdravićemo sve vas prisutne, roditelje koji su nam dali podršku. U preko 60 odsto skola, potpuno je obustavljen rad. U preko 90 odsto škola je u toku neki vid štrajka. Brojali su nas prošli put. Evo sada im kažemo-škole ne rade. Oni koji su u školama ne drže nastavu - rekao je Marjanović.

"Zašto nas delite"

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije poziva sve tetkice, domare, direktore, sekretare, psihologe i pedagoge da podrže ovaj protest.

- Tražimo svoja prava koja nam garantuje Zakon o radu. Mi smo solidarni, ima nas više na ovom platou nego što oni mogu da nas prebroje. Podelili su nas preko predškolskih ustsnova, studentskih domova, preko različitih zarada... Uvodi se privatno obrazovanje! Postavljam pitanje - zašto nas delite ako nas deca u školama ne dele - pita Valentina Ilić.

"Brukaju se, stop prevarama"

Slobodan Slović iz sindikata "Nezavisnost" ukazao je, kako je rekao, na neke prevare.

- Brukaju se oni što nas dovode u ovakvu situaciju, a ne mi. Stop prevarama. Sada ću vam ukazati na neke prevare. Podsećam da smo 2024/15 dugo štrajkovali i tada je bila jedna od tački da se uvedu platni razredi. Dugo smo radili na tome, došli smo do Zakona koji smo morali da prihvatimo. Sada kada pogledamo, da je primenjen zakon o platnim razredima, mi bismo danas bili u boljem položaju - rekao je on.

- Čujem da nam je BDP na drugom mestu u Evropi. Pa zato pitam - kako je obrazovanje vrednovano, kada smo poslednji u Evropi? Pitamo , a niko nam ne daje odgovore. Poslednja prevara je bila neočekivana - nepoštovanje pečata i potpisa. Sramota - dodaje on.

"Obećavali veće plate, pa nas prevarili"

Mirijana Gašić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da su ih prevarili su im letos obećavali veće plate.

Kažu da radimo manje. Ko radi manje? Dok su se drugi radovali Olimpjjadi i pratili je, naši učenici iz gimnazija osvajali su medalje. Kažite nam, ko je tu decu pripremao i naučio ih znanju? Da li su se ugledali na rečnik onih koji nas predstavljaju u Skupštini? Ko radi subotama i nedeljama kada pripremamo decu za takmičenja? Opet su nas prevarili", kaže Mirijana Gašić.

Mirijana Gašić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da su ih prevarili su im letos obećavali veće plate.

Kažu da radimo manje. Ko radi manje? Dok su se drugi radovali Olimpjjadi i pratili je, naši učenici iz gimnazija osvajali su medalje. Kažite nam, ko je tu decu pripremao i naučio ih znanju? Da li su se ugledali na rečnik onih koji nas predstavljaju u Skupštini? Ko radi subotama i nedeljama kada pripremamo decu za takmičenja? Opet su nas prevarili", kaže Mirijana Gašić.

"Nemojte nam slati moćnike"

Trajković podseća da mnoge vaspitačice rade na određeno vreme i po 10 godina.

- A šta nam država nudi? Solidarnu pomoć i novogodišnju nagradu. Dobili smo nekih 10.000 dinara 2022.godine, a neki nisu ni dobili solidarnu pomoć. Mi ustvari i nećemo solidarnu pomoć, hoćemo povećanje plate. Šaljem poruku direktorima i pravnicima predškolskim ustanovama koji su prethodnih dana vršili pritisak na nas - nemojte nam slati moćnike iz opštine, MUP-a - naveo je on.

"Pretnje iz MUP-a, pa preko direktora"

Merlin Trajković, predsednik Odbora delatnosti predškolskih ustanova, kaže da im je obećano da će graditi vrtiće, a da to nije ispunjeno.

- Imamo puno dece u grupama. Premijer nam kaže da nemamo pravo da štrajkujemo i da kršimo zakon. A mi poručujemo njima da i oni krše mnoge zakone, ali njima niko ništa ne može. Kada smo najavili protest, zvali su nas iz MUP-a i pretili, pa preko direktora, na sve moguće načine, a onda nas pitaju zašto zatvaramo vrtice? Želimo priznavanje stručne spreme vaspitača. Izašli smo na ulice i zatvorili vrtiče zbog naše dece. Nismo mi zatvorili njima vrata, nego država - objašnjava ona.

"Država je ćutala kad je učenik prebio profesora"

Predsednik sindikata Vojvodine Milan Trbović obratio se okupljenima i kaže da mu je žao što se država ovako ophodi prema prosvetnim radnicima.

- Skoro godinu dana nisu u stanju da izglasaju izmenu i dopunu Krivičnog zakonika. Prošlo je godinu dana od potpisivanja Protokola. Vreme prolazi, a prosvetni radnici i dalje nisu zaštićeni. Prisetimo se prošle godine kada je učenik prebio profesora, a država ćutala - podseća Trbović.

Dodaje da je ove godine u junu majka pretukla profesorku i da je i tada država ćutala.

- 6.septembra opet nasilje - učenik baca klupu na nastavnicu muzičkog, a šta kaže na to ministarka? Da je najvažnije da je hitna pomoć pozvana. Gde je ta empatija - pita se ovaj profesor.

Poziv Brnabić i Malom da se pridruže protestu

Profesori Pete beogradske gimnazije pozivaju bivše đake Anu Brnabić i Sinišu Malog da im se pridruže na protestu. Oni su, dakle, bili đaci ove škole.

"Novca ima za paradu šunda i kiča, nacionalni stadion..."

Sindikalka Vesna Vojvodić navodi da novca ima za nacionalne stadione, naoružanja, jelke na trgovima, parade šunda i kiča, leteće automobile...

- Novca ima za malo procentualno povećanje guvernerke od preko 100.000, ima i za ministarku prosvete. A za nas - nema - kaže Vojvodić.

Pošto su okupljeni čuli da je pomenuta guvernerka NBS, počelo je skandiranje i uzvik "auuuuuuu".

Prosvetari stižu iz cele Srbije

Kako izveštava naša reporterka, na protest su došli zaposleni iz različitih škola na teritoriji Srbije - iz Smedereva, Lazarevca, Bajine Bašte, Čačka, Jagodine, Ćuprije, Šapca, Ljiga... 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati