Beograd

[ Izvor: N1 ]

06. 09. 2024. 08:27 3

Firme čiji autobusi gore i otpadaju im točkovi opet će prevoziti putnike u Beogradu: "Posao dobio najgori ponuđač"

Na tender za novog privatnog partnera u beogradskom javnom prevozu stigla je samo jedna ponuda. I to od konzorcijuma koji vode kompanije Bg Bus Prevoz i C&LC Group, sada već poznate po incidentima i nezgodama. Gradonačelnik, ipak, uverava da će Beograđani biti bezbedni, dok oni koji prate dešavanja u gradskom prevozu kažu da je posao dobio najgori ponuđač, po unapred dogovorenom scenariju.

Goreo je autobus 511 - pa šta. Jedan se i potpuno zapalio. Sa drugog je otpao točak koji je usmrtio ženu. I sve je to izgleda jedno veliko ništa.

Firme čiji autobusi su učestvovali u tim incidentima ponovo su dobile priliku da prevoze putnike na beogradskim ulicama.

- Od danas i od potpisivanja ugovora, to po prvi put u istoriji, više neće biti GSP, to će biti privatni konzorcijum BG Bus prevoz koji je inače registrovan na momka od 21 godinu, koji je sin najvećeg partnera i nosioca u tom konzorcijumu gospodina Lovrića, a nosilac i glavni partner u tom konzorcijumu je ozloglašeni C&LC Group - kaže Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

Konzorcijum koji vode pomenute firme jedini je ponuđač na tenderu za novog privatnog partnera za javni prevoz. Pojedini mediji navode i da su njihovi vlasnici povezani sa biznismenom Zvonkom Veselinovićem.

Gradonačelnik to ne komentariše, već podseća da su uslovi za privatnike pooštreni.

- Prvo najvažnije, da moraju da odmah imaju preko 50 posto novih vozila. To vam je za ovaj novi tender preko 250 novih autobusa će da se pojavi u toku jeseni na našim ulicama - je l' to dobro ili loše - upitao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda.

Ivan Banković iz sindikata "GSP Centar" navodi da su ti isti privatni prevoznici, prema saznanjima, u takvoj situaciji da trenutno nemaju novac za pneumatike, održavanje vozila, servisiranje.

- To što ćemo dobiti nove autobuse, a koji neće biti održavani i servisirani onako kako je to potrebno u interesu bezbednosti, nećemo dobiti ništa bezbedniji javni prevoz - smatra Ivan Banković.

Nismo dobili ni fer tender, tvrde u sindikatu GSP Centar. Neshvatljivo je, kažu, da je stigla samo jedna ponuda.

- I tu se tačno vidi, firma C&LC kao noseći u konzorcijumu da će imati 70 vozila - kaže za N1 Ivan Banković, iz sindikata "GSP Centar".

Je l' ovi podaci koje pokazujete potvrđuju da je sve bilo dogovoreno mnogo ranije?

- Apsolutno - navodi Banković.

O bezbednosti vozila i putnika, čini se, još nije sve dogovoreno.

- Za bezbednost vozila nije odgovorna gradska uprava - kaže gradonačelnik Beograda.

- I po odluci o javnom prevozu i po ugovorima za mnoge mehaničke probleme koje primete putnici ili drugi korisnici, upravo je nadležan Sekretarijat za javni prevoz - objašnjava Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

Isti sekretarijat donosi i Odluku o izboru novog privatnog partnera, kojeg čekaju ugovor vredan 1,34 milijarde evra i 84 linije gradskog prevoza.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati