Beograd

Direktno.rs

07. 08. 2024. 15:50 14

"Rušenje sajma i izgradnja solitera od 120 metara novi je urbicid Beograda i pljačka naše zajedničke imovine"

Objavljivanje početka ranog javnog uvida izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za Beograd na vodi, kojim je planirano da se na području Beogradskog sajma grade objekti visine do 120 metara, u vreme godišnjih odmora, potvrđuje da Vučićevom režimu nije stalo do mišljenja građana i stručne javnosti. Ovim predlogom zaštićena parcela oko hala 1, 2 i 4 bitno je smanjena, pa sada obuhvata samo uzan prostor oko hale 1, a stambeni objekti, čiji bi investitor bio Beograd na vodi, planirani su i oko Stare šećerane, ali i na Novom Beogradu, stoji u saopštenju Boška Šindića, poverenika GrO SrCe Beograd.

- Sada je jasno da nije ideja Vučićevih službenika da preuzmu svaku slobodnu površinu i stave je u funkciju sumnjivog kapitala privatnih kompanija, već da otmu i zajedničku imovinu i objekte od istorijskog značaja. Bez ikakve potrebe, isključivo zbog ličnog interesa grupe na vlasti, u toku je urbicid glavnog grada Srbije. Urbanizacija Beograda tokom poslednjih deset godina premašila je do sada izgrađenu infrastrukturu, a broj stambenih i komercijalnih objekata otežavaju svakodnevni život. Kada je u Srbiji ostalo još malo resursa koji nisu prešli u vlasništvo ljudi povezanih sa SNS, vrh režima dosetio se da sruši sve vredno i parcele popuni soliterima, bez ikakve urbanističke logike. Vlast nastavlja da radi ono što joj je od početka bio najvažniji posao - da institucionalizuje prelivanje javnog, društvenog i državnog bogatstva u privatne ruke - izjavio je Boško Šindić.

- Beograd nije pritisnut doseljavanjem kao neki drugi veliki evropski gradovi, pa samim tim i potreba za novom izgradnjom nije toliko izražena. Zahtevamo da prekinu urbicid Beograda i da, umesto pripreme za još jednu pljačku naše zajedničke imovine, počnu da grade vrtiće, škole, domove zdravlja... Nedopustivo je, na primer, da Novi Beograd, u kojem živi više od 215.000 stanovnika, ima samo dve zdravstvene laboratorije, koje uglavnom koriste stariji sugrađani. Postavlja se pitanje šta je sledeće - da li su planirali da i Ada Ciganlija postane naselje "nebodera na vodi" - zaključio je Šindić, poverenik GrO SrCe Beograd.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati