Beograd

[ Izvor: Vreme ]

05. 07. 2024. 16:11 13

Građani ne daju Stari savski most: Najavili PROTEST

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je najavio da pripremni radovi na rušenju Starog savskog mosta počinju u subotu, 6. jula. Prema projektu "mali metro" na tom mestu će se umesto "starog nemačkog savskog mosta" izgraditi "novi srpski most".

Radovi na mostu i jednoj cevi predviđenog tunela trebalo bi da traju tri godine. Šapić je najavio da će tokom leta početi da rade kružni tok kod Ušća, odnosno Brankovog mosta.

- Potrudićemo se da kružni tok završimo pre početka školske godine - rekao je gradonačelnik.

U nedelju protest protiv rušenja

Reagovali su Gradski aktivisti iz "Združenih inicijativa i pokreta". Oni pripremaju protest za nedelju, 7. jul, u 10.30 sati na novobeogradskoj obali reke Save.

U saopštenju se navodi da je most sa novobeogradske strane već ograđen i da su parkirane građevinske mašine "u nameri da u narednim nedeljama, u postizbornoj depresiji i socijalnoj hibernaciji, most bude demontiran".

- Konstituisana je nova gradska skupština koje se nimalo ne tiče to što žitelji centralnih gradskih opština, gde se most nalazi i koji ga svakodnevno koriste, ne podržavaju njegovo uklanjanje - ocenili su aktivisti.

U saopštenju piše i da - novousvojeni gradski budžet čak i ne sadrži stavke građevinskih radova demontaže starog i izgradnje novog mosta - a ocenjeno je da je - u toku potpuno nezakonita procedura podsticana glasnogovornikom bezakonja (gradonačelnikom) Aleksadrom Šapićem koji most ignorantski naziva "nacističkim" i poziva na njegovo brisanje iz prestoničke istorije.

U saopštenju se podseća da je Stari savski most "najstarija kopnena i aktivna veza starog i Novog Beograda" i da je "važan sadržaj i naše pop-kulture".

Šta će biti sa saobraćajem?

Problem saobraćaja biće rešen tako što će trasa tramvaja koja ide iz Ulice Milentija Popovića i prelazi stari Savski most, koji je Šapić nazvao "stari nemački savski most" i ide dalje do Nemanjine ulice, biti zamenjena. Nova vozila javnog će "premošćavati" isti saobraćajni potez dok most bude bio u izgradnji.

Šapić je rekao da će vozila iz Milentija Popovića ići Zemunskim putem, do Brankovog mosta, preko Brankovog mosta, zatim desno na Gavrila Principa. On je rekao da je projekat tunela promenjen, da bi Ulica Gavrila Principa bila prohodna.

Govoreći o tunelu čiji će izlaz biti u Bulevaru Despota Stefana, dodao je da će biti obezbeđena obilaznica zbog radova kroz Poenkareovu, dok će Bulevar Despota Stefana biti sužen na jednu traku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati