Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

17. 06. 2024. 11:55 4

SANU protiv rušenja i promene namene Sajma i Generalštaba

"Najavljeno rušenje i radikalne promene namene kompleksa Beogradskog sajma i kompleksa Generalštaba i Ministarstva odbrane značiće i nenadoknadiv gubitak izrazito vrednog i značajnog dela kulturološkog identiteta Beograda", saopštio je Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

- Kao i svi gradovi na svetu i Beograd ima svoje repere koji su prepoznatljivi, a koje čine pojedinačni objekti ili urbane celine sklopova objekata sa ambijentom koji zajedno stvaraju - ukazao je IO SANU u saopštenju.

Izvršni odbor SANU navodi da kulturološki identitet Beograda posebne arhitektonsko urbanističke vrednosti čine i kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane, kao i kompleks Beogradskog sajma sa svim postojećim objektima u okviru tih kompleksa.

- Autori tih objekata i kompleksa bili su i članovi SANU, arhitekta Nikola Dobrović (Generalštab i Ministarstvo odbrane), te arhitekta Milorad Pantović, inženjer Branko Žeželj i inženjer Milan Krstić (Beogradski sajam), i ta ostvarenja predstavljaju i njihove legate za buduće generacije - navodi se u saopštenju.

O umetničkoj i kulturološkoj vrednosti i značaju tih celina najbolje govori podatak da su pojedinačno ili u celini bili ili jesu u režimu zaštite kao spomenici kulture, dodaje se.

Kao najviša naučna i kulturna ustanova u Srbiji, SANU predlaže i smatra neophodnim donošenje nove odluke, koja sadrži i materijalno odgovara prvobitnom rešenju Vlade Srbije o proglašenju kompleksa Beogradskog sajma za spomenik kulture, a koja bi utvrdila mere zaštite za hale 1, 2, i 3 sa kompletnim pristupnim ansamblom, kao i za čitav prostor Beogradskog sajma.

- Da se za ceo kompleks Beogradskog sajma izradi i usvoji urbanistički Plan detaljne regulacije i da se na osnovu elementa Plana detaljne regulacije raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za obnovu, uređenje i unapređeno rešenje kompleksa i prostora Beogradskog sajma - ističe se.

- Potrebno je da se kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane kategoriše u status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju i da se, na osnovu utvrđenih mera zaštite, raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za obnovu, uređenje i unapređeno rešenje celokupnog kompleksa i prostora Generalštaba i Ministarstva odbrane - dodaju iz SANU.

SANU smatra da briga o tom kompleksu nije samo pitanje arhitekture, nego i pitanje samopoštovanja, etičkih principa i normi - konačno odnosa prema sopstvenoj istoriji, jer je to tačka posebnog sećanja.

- Stoga je nužno da taj prostor bude dostojno obeležen sa posebnom brigom, sećanjem i pijetetom - navela je SANU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati