Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Vreme ]

12. 06. 2024. 10:33 2

Tender za tramvaje: Prilagođen za jedinog i najskupljeg ponuđača

Jedini ponuđač, koji se javio na tenderu za nabavku 25 novih tramvaja u Beogradu je turska fabrika Bozankaja iz Ankare. Kako turski tramvaji izgledaju može se videti u katalogu njihovih proizvoda, a tehničke karakteristike koje nude slične su onima koje je Grad beograd zahtevao u Tehničkoj specifikaciji.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je u utorak da je loše što se na tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu javio samo jedan ponuđač, ali da je tragikomično to što se mesecima unapred znalo da će to biti turska kompanija Bozankaja.

Jovanović je u saopštenju naveo da je CLS početkom septembra 2023. objavio da je nabavka tramvaja nameštena za tursku kompaniju i da sve ide preko kabineta gradonačelnika.

- Ukupna vrednost turske ponude je 80,85 miliona evra, odnosno 3,23 miliona evra po tramvaju, a ta ista fabrika je isporučila tramvaje Temišvaru za 1,9 miliona evra po komadu - istakao je Jovanović.

Ekonomično i pouzdano

Kompanija iz Ankare svoj proizvod reklamira kao ekonomičan, pouzdan i ekološki prihvatljiv gradski prevoz. Na zvaničnom sajtu navode da su tramvaji prozivedeni najnaprednijom tehnologijom, a da dizajn vozila omogućava lak pristup.

- Njegov svetao salon nudi visok komfor putnicima - navodi kompanija na svom sajtu.

Posebno se ističe udobnost za vozača i putnike u smislu minimanlne buke i vibracija.

- Bozankaja tramvaj je kompatibilan sa svim urbanim uslovima i fleksibilan, zahvaljujući modularnom dizajnu - piše na sajtu kompanije.

Beogradske šine ne odgovaraju turskom tramvaju

Model tramvaja koji je turska kompanija predstavila na svom sajtu dugačak je 32,7 metara, širok 2,65 i težak 41,9 tona. Ovo vozilo je, međutim, napravljeno za razmak šina koji je 1,435 metara, što za za skoro 50 odsto šire od razmaka šina u Beogradu.

Tramvaj je potpuno niskopodni, ima osam dvokrilnih i četiri jednokrilna vrata, kao i modularni raspored konfiguracije sedišta. Ukupno je 66 sedećih putnika i stojećih 229, odnosno šest po metru kvadratnom, što znači da je ukupan kapacitet 295 putnika.

Sama činjenica da je tramvaj koji će saobraćati u Beogradu uži, ali i kraći od modela koji turska kompanija predstavlja na svom sajtu, znači i da će kapacitet putnika biti manji od mogućih 295.

Maksimalna brzina turskog tramvaja je 70 kilometara na sat, s maksimalnim ubrzanjem 1,3 m/s2 i usporavanjem u radu od 1,2m/s2.

Tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu obustavljen je tri puta. Poslednji put zbog novog prigovora za zaštitu prava ponuđača.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati