Beograd

Direktno.rs

12. 04. 2024. 12:43 3

Da li Beograd menja ime u Beograd na vodi DOO?

"Najnovija odluka Vlade Srbije kojom se pristupa izradi izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi predstavlja nastavak sistemske i organizovane pljačke i nanošenja štete Republici Srbiji, gradu Beogradu i svim Beograđanima", istakao je Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"U najnovijoj odluci Vlade Srbije navodi se da okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove područja grada Beograda, odnosno delove katastarskih opština: Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Čukarica, površine od oko 327 hektara, što predstavlja znatno uvećanje dosadašnje površine koja se izuzima iz državnog i privatnog vlasništva i daje firmi Beograd na vodi DOO, sve u navodno javnom interesu, od čega grad Beograd i Beograđani nemaju nikakvu korist kao što je nisu imali ni od do sada realizovanog projekta.

Favorizovanje privatne investicije Beograd na vodi, koja se sprovodi preko firme Beograd na vodi DOO a čiji je manjinski partner Republika Srbija, pokazuje da ista investicija predstavlja isključivo privatan projekat iza koga lični interes imaju pojedinci u samom vrhu državne vlasti imajući u vidu da se svi zakoni, podzakonski akti, urbanistički planovi i odluke donose isključivo u cilju razvoja i podržavanja ove investicije.

Postavljamo pitanje Vladi Srbije i dosadašnjem gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću koliko novca je Republika Srbija kao manjinski partner u firmi Beograd na vodi DOO prihodovala, odnosno kolika je bila vrednost ulaganja Republike Srbije i Grada Beograda u novcu, pokretnoj i nepokretnoj imovini u firmu Beograd na vodi DOO i investiciju Beograd na vodi?

Da li grad Beograd sada menja ime u Beograd na vodi, s obzirom na svu dosadašnju finansijsku i zakonodavnu logistiku koju ima privatna firma Beograd na vodi DOO od koje Republika Srbija, Grad Beograd i Beograđani nemaju nikakvu korist?

Podsećamo i Vladu Srbije i javnost Srbije da je članom 58 Ustava Srbije zagarantovana privatna imovina svih građana Srbije i istim je predviđena mogućnost oduzimanja prava svojine u javnom interesu koji je utvrđen na osnovu zakona.

Oduzimanje imovine u postupku eksproprijacije predviđen je isključivo za izgradnju objekata za opštu upotrebu, za koje postoji javni interes, a što u konkretnom slučaju projekat Beograd na vodi nije i ne može da predstavlja jer je privatna investicija stanogradnje sa isključivo komercijalnim ciljem privatnog investitora.

Naime, ma koliko bio ekonomski interes Srbije da se projekat Beograd na vodi ostvari (a imamo i oprečna mišljenja renomirane stručne javnosti), on ne sadrži dominantno objekte za opštu upotrebu, za čiju izgradnju postoji javni interes, već su, svi centralni objekti na planiranoj lokaciji komercijalnog sadržaja i kao takvi namenjeni krajnjoj prodaji, izdavanju u zakup ili u druge komercijalne svrhe a od čega ekonomski interes ima privatni investitor a ne građani Srbije i Beograda", zaključio je Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati