Beograd

Direktno.rs

05. 04. 2024. 08:07 3

Zbog divlje gradnje BG budžet oštećen za 100 miliona evra

Kada se divlje gradi, a to je poprimilo razmere epidemije u Beogradu, nesavesni investitori izbegavaju uplaćivanje doprinosa za građevinsko zemljište, pa je tako gradski budžet oštećen za više desetina miliona evra svake godine, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik.

- Samo u slučaju zgrade u Kursulinoj na Vračaru, koja je ozakonjena i pre nego što je izgrađena, investitor “Stefial” bio je dužan da uplati doprinos za građevinsko zemljište u iznosu od 1.3 milona evra, a verovatno je bila uplaćena samo taksa za legalizaciju u iznosu od 26 hiljada evra - objašnjava Jovanović.

- Time je samo na ovom slučaju gradski budžet oštećen za više od 1.2 miliona evra, a izgrađenih objekata takvih gabarita postoji oko tri stotine poslednjih godina u Beogradu, što znači da je realna šteta više od 100 miliona evra za budžet - zaključuje direktor CLS-a.

- Svi koji su gradili bez građevinske dozvole od 2015. godine moraju vratiti pare u gradski budžet kroz uplatu doprinosa, ili snositi krivične sankcije - podvukao je Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati