Beograd

[ Izvor: Demostat ]

12. 03. 2024. 10:05 21

Šta je sa spomenikom Đinđiću, koji je Vučić obećao još 2016?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je još 2016, kada je bio mandatar za sastav nove vlade, da će spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću biti otkriven 12. marta 2018, na 15. godišnjicu njegove smrti. Kako je tada pojasnio, memorijal će se nalaziti na Studentskom trgu u Beogradu, nedaleko od mesta gde je Đinđić studirao i živeo. Danas, osam godine kasnije, navedenu inicijativu kao da je prekrio duboki veo zaborava.

Ako se vratimo u 2016, setićemo se i da Vučić nije propustio priliku da kaže da “njegova (Đinđićeva) Demokratska stranka nije našla za shodno da podigne spomenik Đinđiću da to uradi do 2012. godine”. Kako je istakao: ”u Srbiji su reformatori stradali, i zbog toga što Srbi često od emocija i ostrašćenosti ne vide dalje”.

Zvanična odluka o podizanju spomenika tragično stradalom premijeru doneta je u junu 2016, na sednici Skupštine grada, kada je imenovan i Odbor za podizanje spomenika. U martu 2017. Grad Beograd raspisao je međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Đinđiću, podseća Demostat.

Na konkursu je učestvovalo 40 autora, a pobedio je rad “Strela”, autora Mrđana Bajića i njegovog tima. Kako je saopšteno, spomenik će se nalaziti na renoviranom Studentskom parku, biće visok 6,2 metra, u obliku strele, čiji je pravac ka nebu, belo-srebrne boje. Kao ideja vodilja poslužila je misao Zorana Đinđića: ”Gledajte u budućnost, i tamo ćemo se sastati vi i ja”. Takođe, bilo je planirano da spomenik prati zvučna izolacija, kako bi se čule Đinđićeve reči.

Vlada Srbije je 12. marta 2018. donela odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer od 13.257.000 dinara, za podizanje spomenika ubijenom premijeru.

Godine 2021. u pojedinim medijima je bilo objavljeno da je spomenik završen i da se nalazi kod vajara Mrđana Bajića. Kao prepreka za postavljanje spomenika navođena je “rekonstrukcija Vasine ulice, odnosno prostora između Studentskog trga i Vasine ulice”.

U proleće 2022. zvanično je navedeno da bi “krajem sledeće godine trebalo da se stvore uslovi da se na Studentskom trgu postavi spomenik Đinđiću”. Kako je tada objasnio glavni urbanista grada, potrebno je da se najpre završi rekonstrukcija Vasine ulice i Studentskog parka i da se izmesti saobraćaj, kao i da se sprovede arheološko istraživanje tog prostora”.

Nažalost, ni sada, dve godine kasnije nema nagoveštaja da li će se spomenik ubijenom premijeru zaista naći na Studentskom trgu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati